Skip to main content

Τσακαλώτος: Η τρόικα ζητεί πρόσθετα μέτρα για την επόμενη τριετία

«Στην διαπραγμάτευση θα υπάρχουν και νίκες και ήττες», τονίζει ο ΥΠΟΙΚ, παρότι αισιοδοξεί για την έκβασή της - Τι λέει για Ασφαλιστικό και εμπλοκή ΔΝΤ

Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ενώ προσθέτει ότι «στην διαπραγμάτευση θα υπάρχουν και νίκες και ήττες».

Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαιώνει, μάλιστα, ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016-2018.

«Υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν, ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να επανεξεταστούν και το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα. Η στρατηγική που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και στα δύο σκέλη -των στρεβλώσεων και της βισιμότητας-, που όμως και τα δύο είναι αποτέλεσμα πολιτικών δεκαετιών», επισημαίνει αναφορικά με το Ασφαλιστικό.

Όσον αφορά την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «η διαμάχη υπερβαίνει το ελληνικό ζήτημα».

Σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει από τη μία έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι σύμμαχος μίας αριστερής κυβέρνησης, και από την άλλη πιέζει τους ευρωπαίους για μία ευνοϊκή λύση για το χρέος.

Αντιστρόφως οι ευρωπαίοι κατανοούν κάπως καλύτερα τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, αδυνατούν όμως να κατανοήσουν το θέμα του χρέους ως υπερεθνικό πρόβλημα.