Skip to main content

Τσακαλώτος: Υπάρχουν υφεσιακά μέτρα αλλά θα αντιστρέψουμε την εικόνα

Η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, ούτε ωραιοποιεί τα πράγματα, είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην παραδοχή ότι αρκετά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους δανειστές είναι υφεσιακά, προχώρησε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα από το βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», ο κ. Τσακαλώτος είπε πως δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι τα μέτρα έχουν υφεσιακή κατεύθυνση, ωστόσο, τόνισε ότι «ό,τι κερδίσουμε απ' αυτή την συμφωνία θα πηγαίνει στους πιο φτωχούς και στα μεσαία στρώματα».

«Η συμφωνία πρέπει να κριθεί με το μεγάλο κάδρο. Μας πίεζαν οι Γερμανοί και το ΔΝΤ μέσα στο Eurogroup ότι αφού θέλετα 3-4 χρόνια πρόγραμμα πρέπει να πάρετε περισσότερα μέτρα. Το αντιστρέψαμε, βάζοντας μέσα μέτρα όχι υφεσιακά αλλά μέτρα που ακουμπούν το πρόβλημα: Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής» σημείωσε και έκανε λόγο για δομικά μέτρα στην πρόταση. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, ούτε ωραιοποιεί τα πράγματα».


Μεταξύ άλλων, όμως, ο κ. Τσακαλώτος έκανε άλλη μια αποκάλυψη στη Βουλή η οποία αφορούσε, μάλιστα, έναν διάλογο που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Σαν να είμαστε στη Μπαρτσελόνα και να μην μας επιτρέψουν να χρησιμοποιούμε ούτε τον Μέσι, ούτε τον Νεϊμάρ ούτε τον Σουάρες», είπε χαρακτηριστικά στην καγκελάριο ο κ. Τσακαλώτος.