Skip to main content

Τσακαλώτος: Μεγάλες ευθύνες σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το bank run

Κάποιοι δεν πρέπει να ασκούν το ρόλο που κάνει το βαποράκι όσων θέλουν το Grexit προλέγοντας ότι θα υπάρξει και άλλο κύμα μέτρων, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ευθύνες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το bank run επέρριψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το δεύτερο προαπαιτούμενοι νομοσχέδιο. «Να μην κοιτάτε αλλού όταν μιλάμε για ευθύνες, γιατί οι ευθύνες σας είναι πολύ μεγάλες», είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που διαμαρτύρονταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε προσωπικά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο επειδή έθεσε το ζήτημα αν οι υπουργοί που εισάγουν τα νομοσχέδια, τα πιστεύουν. «Στην εποχή που ο Α. Λοβέρδος κρέμασε τις οροθετικές γυναίκες για μερικές εκατοντάδες ψήφους και στον αγώνα του να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, θα έπρεπε να ακούει τους υπουργούς και τους βουλευτές του που έλεγαν ότι δεν πιστεύουν στην μείωση των μισθών και των συντάξεων. Στην διαπραγμάτευση υπάρχει και ο συμβιβασμός», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Λοβέρδος διαμαρτυρήθηκε έντονα κάνοντας λόγο για «αθλιότητες». Στη συνέχεια τόνισε ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είπε ότι η εντολή για την δημοσίευση των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών δεν δόθηκε από υπουργό, αλλά από την Εισαγγελία.

«Κάποιοι δεν πρέπει να ασκούν το ρόλο που κάνει το βαποράκι όσων θέλουν το Grexit προλέγοντας ότι θα υπάρξει και άλλο κύμα μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε πως «οι Θεσμοί μας είπαν να μην φέρουμε τώρα τις πρόωρες συντάξεις και ότι η αύξηση της φορολογικής βάσης είναι επαρκής με την αύξηση του ΦΠΑ».

Επανέλαβε ακόμη ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου θα έχουμε φέρει την γενική λύση για τα κόκκινα δάνεια και μέσα σ’ αυτή θα είναι και η λύση για την πρώτη κατοικία, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε για δεύτερη φορά σήμερα στην πορεία της διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας τον προκάτοχό του Γιάννη Βαρουφάκη.

«Είναι ενιαία η διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυσκολίες δεν είχαν σχέση με το ποιος ήταν υπουργός, αλλά με το ότι αντιμετωπίζαμε ανθρώπους που δεν ήθελαν να κάνουν κανένα συμβιβασμό. Μην επενδύετε στον διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πολύ σύντομα θα διαψευστείτε», τόνισε.