Skip to main content

Τσακαλώτος: Μόνιμες μειώσεις των φόρων από το 2019

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως θα υπάρχει επιπλέον χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις και τα επόμενα χρόνια ο οποίος μάλιστα θα διευρύνεται κάθε χρόνο

Για μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019 κάνει λόγο ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του  στο "Έθνος της Κυριακής".

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει, "η δική μας θέση ήταν και παραμένει και αυτό θα καταγραφεί και στο Μεσοπρόθεσμο, ότι όχι μόνο φτάνουμε στο 3,5%, αλλά δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις/αυξήσεις δαπανών (ή ένα μείγμα αυτών) για κάθε χρόνο ανάμεσα στο 2019 και το 2022. Δηλαδή πέρα από τα 700 εκατ.- που ανέφερε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός – τα οποία θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019, θα υπάρχει επιπλέον χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις και τα επόμενα χρόνια ο οποίος μάλιστα θα διευρύνεται κάθε χρόνο. Άρα, κάθε χρόνο από το 2019 και μετά  θα έχουμε μια ολοένα αυξανόμενη επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική".

Ως προς το θέμα μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία,  ο υπουργός Οικονομικών επιμένει  ότι δεν χρειάζεται, δηλώνοντας ότι "προφανώς και οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των αγορών, αλλά η Ελλάδα είναι θωρακισμένη από εξωτερικές κρίσεις". Παράλληλα, κ. Τσακαλώτος επικαλείται προς τούτο το "μαξιλάρι" των αποθεματικών, που "μας καλύπτει και σε περιστασιακές αναταράξεις των αγορών", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Για το ενδεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας με τα Σκόπια η οποία θα επηρεάσει τις σχέσεις των ΑΝΕΛ με το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική συνοχή, δηλώνει ότι "αποδείξαμε πως η συνύπαρξη μέσα στη διαφορετικότητα είναι δυνατόν να επιτυγχάνεται ακόμα και σε θέματα μεγάλου ιδεολογικού βάρους για την κάθε πολιτική δύναμη (…) δεν ανησυχώ για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος, θα εξαντλήσουμε τη θητεία μας".

Τέλος, διαψεύδει- όπως έχει γραφτεί στο παρελθόν- ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι "όπως έχω ξαναπεί, διαφωνίες έχουν υπάρξει, πράγμα φυσιολογικό και εποικοδομητικό. Ο Αλέξης, να του το αναγνωρίσουμε, δεν είναι ούτε αυταρχικός, ούτε εγωπαθής. Και τα βρίσκουμε".