Skip to main content

Τσακαλώτος: Σημαντική η οικονομική διπλωματία για την ανάπτυξη

Τι απάντησε ο αν. υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων σε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του τομέα της οικονομικής διπλωματίας.

"Όπως είναι φυσικό, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και τους θεσμούς αποτελεί αδιαμφισβήτητα και εκ των πραγμάτων προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναβάθμισε, παράλληλα, την άσκηση της οικονομικής διπλωματίας, καθώς θεωρεί ότι η έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι συνυφασμένη με την αποτελεσματική άσκηση της οικονομικής διπλωματίας".

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος εγγράφου, με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντά σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, που εκτιμούσε ότι ο κρίσιμος τομέας της οικονομικής διπλωματίας έχει περιέλθει σε κατάσταση λανθάνουσας λειτουργίας μετά την αναπροσαρμογή των αρμοδιοτήτων της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
 
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έγγραφο του κ. Τσακαλώτου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 22 Ιουνίου, παραθέτει αναλυτικά τις δράσεις και τις συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού, όπως και άλλων μελών της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, από την ανάληψη της διακυβέρνησης.
 
Ο κ. Τσακαλώτος σπεύδει να επισημάνει στον κ. Λοβέρδο ότι "στην παρούσα κυβέρνηση υπάρχει αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι αποκλειστικά αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ενώ στην προηγούμενη, ο κ. Κούρκουλας ήταν αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, που διέθετε παράλληλα και μέρος του χρόνου στην οικονομική διπλωματία". "Για εμάς, η οικονομική διπλωματία αποτελεί σημαντικότατο τομέα δράσεων, γιατί έχει ως σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων της χώρας, την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τουριστικών επισκεπτών και την εν γένει ισχυροποίηση της οικονομικής παρουσίας της χώρας μας διεθνώς" τονίζει ο κ. Τσακαλώτος και συμπληρώνει: "Θεωρούμε την οικονομική διπλωματία σημαντικό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οικονομική διπλωματία δεν είναι μόνο οι εξαγωγές μας, αλλά είναι και η προσέλκυση επενδύσεων, είναι και η αύξηση του τουρισμού μας, είναι και η αναβάθμιση της χώρας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη".
 
Ο αναπληρωτής υπουργός, αφού αναφέρεται στις συναντήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα (συνάντηση με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, προετοιμασία επισκέψεων ξένων αξιωματούχων στην Αθήνα, διμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου, επίσκεψη στην Κίνα, επίσκεψη στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης κ.λπ.) και στον προγραμματισμό της διοργάνωσης Μικτών Διυπουργικών Επιτροπών, ενημερώνει ότι εξετάζεται η δυνατότητα σύστασης τεχνικών ομάδων εργασίας με τρίτες χώρες για τη διεύρυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας σε ειδικότερα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Προσθέτει, δε, ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές θα συνδυασθούν με επιχειρηματική αποστολή και business to business συναντήσεις.
 
Το πλέγμα των ανωτέρω δράσεων εντάσσεται στη διαμόρφωση μίας στρατηγικής για την υπέρβαση των εμποδίων σε παραδοσιακές και διαφοροποιημένες αγορές, το άνοιγμα νέων αγορών στόχων, μεταξύ άλλων σε Υπο-Σαχάρια Αφρική, Λατινική Αμερική, και Νοτιοανατολική Ασία, την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, την προβολή της χώρας ως προορισμό παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας, όπως εξηγεί ο κ. Τσακαλώτος.
 
"Όλα τα ανωτέρω αποτελούν μία ενδεικτική σταχυολόγηση των δράσεων που έχουμε αναπτύξει από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η αντικειμενική αυτή εικόνα διαψεύδει πλήρως την αντίληψη για δήθεν "λανθάνουσα λειτουργία" και αδράνεια, στην οποία έχει, τάχα, περιπέσει η οικονομική διπλωματία" αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και προσθέτει: "Τέλος, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον ερωτώντα βουλευτή, ο οποίος συμπτωματικά άσκησε τις ίδιες κυβερνητικές αρμοδιότητες πριν από περίπου 15 χρόνια, ότι προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση που είχε τότε προωθηθεί με την ένταξη των γραφείων του ΟΕΥ στο υπουργείο Εξωτερικών, διορθώνοντας λάθη, αστοχίες και παρενέργειές της". Επίσης, τονίζει ότι το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες "να θεραπεύσει τις δυσλειτουργίες που δημιουργήθηκαν από τον μεταρρυθμιστικό οίστρο τής αμέσως προηγούμενης κυβέρνησης με τη σύγχυση αρμοδιοτήτων για την εξωστρέφεια μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του τότε υπουργείου Ανάπτυξης και τώρα υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού".