Skip to main content

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ καθυστερεί και θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα

«Δεν έχουμε πρόβλημα να είναι στο πρόγραμμα το Ταμείο. Έχουμε πρόβλημα με το αν θέλει να καθυστερήσει την διαδικασία», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ

Την εμπλοκή με το ΔΝΤ για την ομαλή εκτέλεση του οδικού χάρτη που οδηγεί άμεσα στην αξιολόγηση από τους θεσμούς, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο ζητεί περισσότερα στοιχεία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ συμμερίζονται την επιθυμία της κυβέρνησης για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Τους είπα ότι για εμάς ο χρόνος έχει σημασία για την μετατροπή του φαύλου κύκλου σε ενάρετου για μεταρρυθμιστικούς και πολιτικούς λόγους και για την αντιμετώπιση της μεταρρυθμιστικής κόπωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έχω να κάνω με ανθρώπους που ψάχνουν λύση και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή η αίσθηση επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup με εξαίρεση το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν έδειξε με ένταση την κατανόησή του ότι ο χρόνος είναι σημαντικός σε σχέση με την ένταση που το εξέφρασαν οι άλλοι θεσμοί».

Αναφορικά, δε, με το αν η κυβέρνηση επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε λέγοντας πως «δεν έχουμε πρόβλημα να είναι στο πρόγραμμα. Έχουμε πρόβλημα με το αν θέλει να καθυστερήσει την διαδικασία».

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του υπουργού κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής Οικονομιών της Βουλής έχει ως εξής: «Επισκέφθηκα επτά πρωτεύουσες σε επτά ημέρες είδα 3 πρωθυπουργούς του Νότου – Πορτογάλο, Ιταλό και Γάλλο και 3 από το Βορρά. Τους κατέθεσα τι έχουμε κάνει εως τώρα για να είναι ξεκάθαρο. Σε πολλές εφημερίδες άλλων χωρών δεν διατυπώνεται με ακρίβεια τι έχει γίνει με αποτέλεσμα να συνεχίζουν τη ρητορική ότι η κυβέρνηση καθυστερεί. Τους έβαλα το θέμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων του προσφυγικού και την ανησυχία μας για το ότι είχαν εκφραστεί προτάσεις ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν και χρήματα από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εξήγησα ότι τα χρήματα αυτά είναι για την συνοχή και τη σύγκληση και όχι για κλυδωνισμούς που έρχονται από έξω. Τους εξήγησα τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης που έχει ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κλείσιμο αξιολόγησης και χρέος και πως με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση που υπάρχει, θα επιστρέψουν οι επενδύσεις και η Ελλάδα θα μπορέσει να μετατρέψει τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο. Τους είπα ότι για εμάς ο χρόνος εχει σημασία για την μετατροπή του φαύλου κύκλου σε ενάρετου για μεταρρυθμιστικούς και πολιτικούς λόγους και για την αντιμετώπιση της μεταρρυθμιστικής κόπωσης»  και πρόσθεσε «Περίμενα πιο δύσκολη την συνάντηση με την δεύτερη 3αδα των Βορείων αλλά ήταν ανοικτά τα αφτιά τους και άκουσαν οσα είπα. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έχω να κανω με ανθρώπους που ψάχνουν λύση και οχι να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή η αίσθηση επιβεβαιώθηκε στο eurogroup με εξαίρεση το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν έδειξε με ένταση την κατανόησή του ότι ο χρόνος είναι σημαντικός σε σχέση με την ένταση που το εξέφρασαν οι άλλοι θεσμοί».

Ερωτηθείς από τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, για το αν ευσταθούν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί αναβάλουν την αξιολόγηση προκειμένου να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα σε ασφαλιστικό και αγροτικό, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν ευσταθούν. «Δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο από τις εισηγήσεις της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ. Μόνο το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα στοιχεία. Όμως, ούτε στην προσωπική συνάντηση που είχα με τον κ. Ντάισεμπλούν, ούτε με τον κ. Σόιμπλε κατάλαβα κάτι τέτοιο (σ.σ. περι διάθεσης αναβολής της αξιολόγησης). Κατάλαβα το αντίθετο. Ότι και αυτοί ψάχνουν για γρήγορη λύση», επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο να απατήσει για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά να περιοριστεί περαιτέρω η συνταξιοδοτική δαπάνη, πως δεν θεωρεί βιώσιμο το σχέδιο για το συνταξιοδοτικό και πως θέλει «και άλλα παράλογα μέτρα». Επίσης ο κ. Δημήτρης Σταμάτης (ΝΔ) ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει την θέση της κυβέρνησης αναφορικά με το αν επιθυμεί ή όχι την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Μέσα από το Μνημόνιο, την συμφωνία, του Ιουλίου γίνεται ξεκάρο ότι καλούμε το ΔΝΤ. Δεν έχουμε πρόβλημα να είναι στο πρόγραμμα», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει:

«Έχουμε πρόβλημα με το αν θέλει να καθυστερήσει την διαδικασία. Μετά την συνέντευξη τύπου ζήτησα να ξεκαθαριστεί αν οι διαρροές είναι του ΔΝΤ ή σπεκουλάρισμα δημοσιογράφων. Κατάλαβα από δημοσίευμα του CNN ότι το ΔΝΤ δεν έχει διαμορφώσει άποψη για την πρότασή μας. Δεν την έχουν αξιολογήσει».

«Οι σχέσεις μας με ΔΝΤ είναι ξεκάθαρες. Έχουμε ισχυρή θέληση να τελειώνουμε γρήγορα. Αυτή θα είναι η συζήτηση όταν θα έρθουν εδώ. Θα μας πουν αν το σχέδιο είναι βιώσιμο ή όχι. Θα τους ακούσουμε και θα γίνουν αντιπροτάσεις», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.