Skip to main content

Τσακαλώτος για ανταλλαγή ομολόγων: Στόχος η έξοδος στις αγορές

Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά για να διασφαλίσουμε απαραίτητες συνθήκες ρευστότητας για μελλοντικές εξόδους στην αγορά, είπε ο υπουργός Οικονομικών

Σε διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει τη ρευστότητά της για τις μελλοντικές εξόδους της στις αγορές προχώρησε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, o Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά για να διασφαλίσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ρευστότητας για τις μελλοντικές εξόδους στην αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Οι επενδυτές έχουν προθεσμία να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, δηλώνει ο Τσακαλώτος στο Reuters. Την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής (swap) των ομολόγων που προέκυψαν από την διαδικασία αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους του έτους 2012, πιο γνωστής ως PSI, με νέους τίτλους ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.).

Ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. προσκαλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με 5 νέους τίτλους. Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξεις στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια.

Ειδικότερα, τo swap έχει στόχο οι υφιστάμενοι τίτλοι να ανταλλαχθούν με:
* τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
* τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
* τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
* τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
* τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν περιθώριο να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Η BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International θα ενεργούν ως Joint Dealers Managers σε σχέση με τους διεθνείς επενδυτές. Η Alpha Bank η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς θα ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγή.