Skip to main content

Τσίπρας από Κοζάνη: Γυρίζουμε την Ελλάδα στην κανονικότητα

Από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετική την είδηση τον τερματισμό της διαδικασίας του ελέγχου του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας.

Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, τον τερματισμό της διαδικασίας του ελέγχου του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Και το σημαντικότερο, είπε ο πρωθυπουργός είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για καταστροφολογία και κινδυνολογία.

«Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».

Αναφερόμενος στην Δυτική Μακεδονία είπε ότι «κάποιες περιφέρειες όπως οι δικές σας που προσέφεραν στον πλούτο της χώρας έμεινα παραμελειμένες και σημείωσε ότι η ανάπτυξη έχει νόημα, όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία, όταν απαντά στα σοβαρά προβλήματα του σήμερα: Την ανεργία, την μετανάστευση νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, την πληθυσμιακή και παραγωγική συρρίκνωση της υπαίθρου την αδρανοποίηση και την υπολειτουργία ολόκληρων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας μας».