Skip to main content

Τσίπρας για Novartis: Αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί

«Ποτέ άλλοτε σκάνδαλα με πολιτικές προεκτάσεις δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα περί «σκευωρίας», απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.  

Σχολίασε ειδικότερα ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης πως τη στιγμή που μιλούσε «εδόθη ένα άλλο ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού» με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moodys.

«Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους εμπλεκόμενους. Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

«Ακουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι άκουσε και τον κ. Σαλμά και τις προηγούμενες μέρες αρκετούς πρώην υπουργούς Υγείας και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.

«Αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό; Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοί έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;». σημείωσε.

«Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;», συνέχισε. Για να σχολιάσει, «αφήστε τη ποινική, να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν και περί τεκμηρίου αθωότητας και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί και είναι φυσικό άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας.Πολιτική ευθύνη υπάρχει;».

«Ποτέ άλλοτε σκάνδαλα με πολιτικές προεκτάσεις δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό έπραξε με παρρησία ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το ίδιο ο Κώστας Καραμανλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Δεν έκαναν μηνύσεις στη δικαιοσύνη ή στους πολιτικούς αντιπάλους τους», πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Όσοι κυβερνούσατε όλα αυτά τα χρόνια, δεν παίρνατε τίποτα χαμπάρι για αυτό το σκάνδαλο; Δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά. Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας».

Σημείωσε επίσης ότι «δεν πρόκειται να μιλήσω από αυτό εδώ το βήμα ως εισαγγελέας» και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει πολιτικά και όχι νομικά.

Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε αν υπήρξε ή όχι ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου χρησιμότητας ιατρικά συνέδρια και αμφιβόλου πιστότητας έντυπα. «Ολα αυτά συνέβησαν σ'αυτό τον τόπο ή δεν συνέβησαν», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «στοιχεία για το μεγάλο πάρτι στο χώρο της υγείας υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια».

«Υπάρχει σκάνδαλο Novartis είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού λοιπόν υπάρχει ένα ερώτημα έχω. Πως έγινε αυτό το σκάνδαλο. Φύτρωσε; Ηταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι'αυτό το σκάνδαλο;», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε απο το βήμα της Βουλής, «έχουν εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών. Προσβάλουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία στο τόπο μας».

«Αντί με θάρρος να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη που σας αναλογεί έχετε εξαπολύσει μία επίθεση κατατρομοκράτησης», τόνισε, ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επεσήμανε ότι «είπε πάνω από 20 φορές θα λογοδοτήσετε. Θα έφτιαξε πάνω από δέκα ειδικά δικαστήρια για εμένα. Ούτε ο Ρωχάμης δεν είχε τόσες κατηγορίες».

«Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα: «Εμείς δεν λογαριάζουμε από απειλές και δικαστήρια. Είμαστε φτιαγμένοι από αλλο υλικό. Δεν τρομάζουμε. Κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί, ούτε εγώ, ουτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η δικαιοσύνη».