Skip to main content

Τσίπρας: Το πρωθυπουργικό γραφείο άλλαξε την ατζέντα της Θεσσαλονίκης

Ο απολογισμός από τον Αλ. Τσίπρα του κυβερνητικού έργου και του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη για τον έναν χρόνο λειτουργίας.

Μέρα με τη μέρα αποδεικνύει πως είναι απαραίτητο το πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ-3. 

Όπως είπε, τον χρόνο που λειτουργεί έχει αλλάξει την ατζέντα των θεμάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

«Κατά τη δική μου εκτίμηση η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να διεκδικεί να είναι απλά συμπρωτεύουσα, που συμπαρασύρει και έναν άγονο διαγκονισμό, πρέπει να διεκδικήσει να είναι η πρωτεύουσα της βαλκανικής συνεργασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έδωσε έμφαση στην απόδοση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον τοπικό δήμο και την τοπική κοινωνία και τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη να γίνει το ίδιο και με το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θα υπάρχει σημαντική παρέμβαση ανάπλασης της περιοχής που θα γίνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος και στο παραλιακό μέτωπο.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης σημείωσε πως από την αρχή κατασκευής του είχε υλοποιηθεί το 40% του έργου και επί της δικής του κυβέρνησης το ποσοστό έφθασε το 60% ενώ για το Λιμάνι, η σύμβαση παραχώρησης του οποίου θα υπογραφεί την Παρασκευή, σημείωσε πως αποκτά σημαντική αναπτυξιακή δυναμική για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα γίνουν τα επόμενα χρόνια επενδύσεις 180 εκ. Ευρώ.

Αναφέρθηκε ακόμη στη Σιδηροδρομική Εγνατία και στα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου επισήμανε πως «για ένα διάστημα λόγων μηνών θα υπάρχει μια ταλαιπωρία αλλά το Μάρτιο η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Βαλκανικής που θα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κόμβο».

Μιλώντας για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή ορόσημο για την χώρα».

Ο πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος την επιτυχία της κυβέρνησής του είπε ότι η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας θα οδηγήσει την χώρα σε ασφαλές λιμάνι.

«Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά εμείς πετύχαμε». Τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια «ανεργία στο 27% και στο τέλος της διακυβέρνησής μας θα έχει πέσει στο 17%. Παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού και την έχουμε βάλει στον πυρήνα της Ευρώπης, και είναι μια χώρα με ανακτημένο το κύρος και τη δυναμική της και διεθνή αναγνώριση, μια χώρα που θα αποτελεί παράγοντα και πυλώνα σταθερότητας, με την οικονομία σε ανάπτυξη και με κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα βγει στο σφυρί». «Οι διαδικασίες πλειστηριασμών που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα σας υπογράφω και εδώ θα είμαστε, δεν θα αφορούν σπίτια που θα είναι αυτό που όλοι ονομάζουμε λαϊκές κατοικίες. Θα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών. Διότι αυτά τα σπίτια θέλουν οι Τράπεζες με αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν. Να εξυγιανθεί, επιτέλους, το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσουν οι Τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους», ανέφερε.

«Εγώ δεν έχω καμιά διάθεση να σώσω τις βίλες του 1.500.000 ευρώ με τις πισίνες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και σήμερα δεν πληρώνουν μία. Διότι αυτά τα σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, η μετεξέλιξη του νόμου Κατσέλη μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις του Γιώργου Σταθάκη στην α΄ αξιολόγηση το οποίο προβλέπει προστασία για χρέη έως 200.000 ευρώ και για αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ, δεν τελειώνει στο τέλος του 2018 αυτό, ισχύει εσαεί. Στα τέλη του 2018 τελειώνει ο χρόνος που μπορεί κάποιος να υπαχθεί σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε.

Όπως είπε, «οι διαδικασίες πλειστηριασμών που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα σας υπογράφω και εδώ θα είμαστε, δεν θα αφορούν σπίτια που θα είναι αυτό που όλοι ονομάζουμε λαϊκές κατοικίες. Θα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών. Διότι αυτά τα σπίτια θέλουν οι Τράπεζες με αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν. Να εξυγιανθεί, επιτέλους, το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσουν οι Τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους. Σήμερα ένα νέο ζευγάρι που θέλει να χτίσει το μέλλον του δεν μπορεί να πάρει δάνειο. Αυτό είναι δίκαιο;»

Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019

Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε: «Εγώ επιδιώκω και επιθυμώ η επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβρη του 2019 να είναι μια εκλογική αναμέτρηση που θα αφορά την επόμενη μέρα της χώρας».

Όπως είπε οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν τα αποτελέσματα της σημερινής διακυβέρνησης και υπογράμμισε: «Αναλάβαμε μια ανεργία στο 27%. Θα την παραδώσουμε κάτω από 17%, μείον δέκα μονάδες. Εμείς παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού. Θα παραδώσουμε μια χώρα η οποία θα βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης, στην Ευρωζώνη με ανακτημένο το κύρος της και το δυναμισμό της σε διεθνές επίπεδο, παράγοντας και πυλώνας σταθερότητας και μια οικονομία η οποία θα τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μια ανεργία που θα αποκλιμακώνεται και, βεβαίως, με κοινωνική δικαιοσύνη την οποία δεν την είδαμε ούτε στα χρόνια της ανάπτυξης ούτε στα χρόνια των μνημονίων. Εκεί θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός γι αυτά που κάναμε, αλλά το κρίσιμο θα είναι και το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα. Κι εγώ θέλω να εστιάσω μετά το καλοκαίρι του 2018 τη συζήτηση στην επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα που πρέπει να αλλάξουν και θα κριθούμε όλοι για τις θέσεις μας απέναντι σε αυτά».