Skip to main content

Τσίπρας: Χρειάζεται συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να ενισχύσουν την εξουσία τους, τονίζει ο πρωθυπουργός.

Οι επαφές στην Τουρκία θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση, αναφέρει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις ασφάλειας, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να ενισχύσουν την εξουσία τους», ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της συμφιλίωσης, σε εστίες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και η Ουκρανία.

Ως προς την ασφάλεια στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας συνδέει το θέμα με την ασφάλεια στο Αιγαίο και επισημαίνει ότι αυτή δεν μπορεί να διασφαλιστεί «υπό τη απειλή πολέμου ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».

Για το Κυπριακό, υπογραμμίζει τη σημασία της «επίτευξης δίκαιης και διαρκούς λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα αναφέρει ότι «χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και τέλους στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Υπογραμμίζει τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες».

Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και τον συντονισμό σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».