Skip to main content

Τσίπρας: Δεν έχω σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ

«Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» είπε στη δευτερολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Έκλεισε τα σενάρια για σχέδιο της κυβέρνησης εξόδου της χώρας από το ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Υπογράμμισε πως «αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα αμέσως μετά το δημοψήφισμα». Όπως εξήγησε, «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι εντολή ενίσχυσης της διαπραγμάτευσης για μια βιώσιμη συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά είχε καταθέσει προτάσεις 47 σελίδων», ωστόσο, ανέφερε, ότι «δυστυχώς η εικόνα που δημιουργήθηκε είναι ότι δεν έχει καταθέσει προτάσειςη Ελλάδα».

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και οι δεσμεύσεις μας αυτές είναι δεδομένες» σημείωσε. Τόνισε όμως πως «διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη, ως αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Εκτίμησε επίσης πως «εάν η συζήτηση διεξαγόταν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση και συμφωνία εδώ και καιρό». Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

Απαντώντας στη σκληρή κριτική του ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης στην Ευρώπη ήταν το 1953, όταν αποφασίστηκε η διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας». Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση θέλει «ένα βιώσιμο πρόγραμμα ακριβώς για να είμαστε σε θέση για να επιστρέψουμε τα δανεικά».

Στην κριτική του επικεφαλής της ομάδας Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε εδώ και πέντε μήνες». «Ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ, κάναμε συμφωνία με την Ελβετία, κάναμε το νόμο για περιορισμό των τριγωνικών συναλλαγών. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα, και ζητάμε τη στήριξή σας να αλλάξουμε την Ελλάδα και από αυτό θα κριθούμε. Η συζήτηση δεν αφορά μια χώρα μόνο, αλλά εδώ συγκρούονται δύο διαφορετικές οπτικές για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης» σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Και επειδή ορισμένοι αναφέρθηκαν την αρχαία ελληνική τραγωδία: ο Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές πως υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων. Και τώρα είναι μια τέτοια στιγμή».