Skip to main content

Τσίπρας: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι

Να διαφοροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα άλλα μνημονιακά κόμματα, επιχείρησε ο πρόεδρος του κόμματος, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Το μήνυμα “δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι” θέλησε να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα, απαντώντας στους επικριτές του πρώην πρωθυπουργού, που αναφέρουν: “Αφού φέρατε συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφορές”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του στην πλατεία της Καλαμάτας το βράδυ του Σαββάτου, επιδίωξε να διαφοροποιηθεί από τα άλλα μνημονιακά κόμματα, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

“Για μας η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το οχυρό μάχης, και αυτό το οχυρό δεν θα το παραδώσουμε” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπεραμύνθηκε μάλιστα της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι “εμείς δώσαμε έναν αγώνα”.

Υποσχέθηκε, δε, ότι “μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα, θα παλέψουμε με τις παθογένειες, με τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, με τις πολιτικές φατρίες, για να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα μας με οδηγό το πρόγραμμα μας και τις αξίες μας και με όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ”.

“Από τη μια μεριά οι δυνάμεις της χρεοκοπίας, οι δυνάμεις της διαφθοράς, της διαπλοκής, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, οι δυνάμεις της ολιγαρχίας με επικεφαλής τη ΝΔ και τον κ. Μεϊμαράκη” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: “Και από την άλλη μεριά οι δυνάμεις της εργασίας, της ισότητας, της διαφάνειας, του αγώνα κόντρα στη διαφθορά, στη φοροδιαφυγή, με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ”.

“Είναι αρκετοί οι αντίπαλοί μας, που θέλουν να ξεχάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές. Που θέλουν να θολώσουν τα πολιτικά διλήμματα. Που θέλουν να ξεχάσουμε το βίο και την πολιτεία της Νέας Δημοκρατίας. Που μας λένε ότι τώρα γίναμε όλοι ίδιοι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας: “Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι. Γιατί εμείς δώσαμε έναν αγώνα μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου, για να βγάλουμε τον ελληνικό λαό από το τέλμα”.  

Εντείνοντας την αντιπαράθεση, λίγες ημέρες πριν την κάλπη, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τη ΝΔ, λέγοντας ότι “τώρα ο κ. Μεϊμαράκης, που μας ζητούσε να υπογράψουμε ό,τι μας δώσουνε, γιατί έτσι συνήθισε στα χρόνια διακυβέρνησης του κόμματος του, έχει το πολιτικό θράσος να μας λέει ότι χρεώσαμε 90 δισ. τον ελληνικό λαό. Αν δεν ήταν επικίνδυνη η δημαγωγία του, θα ήταν κωμική”.

Επίσης, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, ανέφερε ότι  “κατανοεί ότι η επιστροφή της ΝΔ στη διακυβέρνηση δεν θα σημάνει μόνο απόσυρση όλων των μέτρων ανακούφισης του προηγούμενου επταμήνου, που παρά την εσκεμμένη χρηματοπιστωτική ασφυξία που μας επιβλήθηκε, καταφέραμε να υλοποιήσουμε, σε πείσμα του εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου”.

“Η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας θα σημάνει ταυτόχρονα και τη ριζική αλλαγή πλεύσης στη διαπραγμάτευση” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Έστειλε ξανά μήνυμα ότι ζητά την αυτοδυναμία, λέγοντας ότι “δεν χρειαζόμαστε λοιπόν τις συμβουλές της συμμαχίας του «ναι σε όλα», δεν χρειαζόμαστε τις παραινέσεις τους, δεν χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συνεργασία τους. Να μας λείπουν οι συμβουλές των παραδομένων. Που σήμερα μας κουνούν και το δάχτυλο από πάνω, γιατί δεν καταφέραμε μέσα σε έξι μήνες να βγάλουμε το λαό έξω από το λάκκο που αυτοί 40 χρόνια έσκαβαν και τον έριξαν μέσα” και πρόσθεσε ότι “ο αγώνας μας απέδωσε, δεν πήγε χαμένος”.

Υπεραμύνθηκε, δε, της απόφασης για δημοψήφισμα, ισχυριζόμενος ότι “απέδωσε το ηχηρό όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, που ήταν γιορτή δημοκρατίας και στιγμή ανάτασης για το λαό μας. Διότι ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που απέτρεψε τα σχέδια που απεργάζονταν οι πιο σκληροί και αντιδραστικοί κύκλοι της Ευρώπης. Σχέδια διαρκούς εκβιασμού της Ελλάδας, σχέδια αποπομπής της από το ευρώ, για να λειτουργήσει σαν παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε λαό που τολμά να σηκώνει κεφάλι και να αγωνίζεται”.

Μάλιστα, τόνισε ότι “όχι μόνο αποτρέψαμε αυτά τα σχέδια, αλλά πετύχαμε και μια συμφωνία που, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, μπορεί να δώσει προοπτική στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Μια συμφωνία που μειώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη τριετία πάνω από 20 δισ. ευρώ”.

Δήλωσε στους πολίτες ότι αυτά τα 20 δισ. δεν θα πάνε στο χρέος, αλλά θα πέσουν στην ελληνική αγορά και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια συμφωνία, που θέτει επιτέλους επί τάπητος το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πως έθεσε ξανά το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πως εξασφάλισε το δημόσιο χαρακτήρα της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, διασφάλισε τη μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τη λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, που αποτελούν την κύρια αιτία για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.