Skip to main content

Τσίπρας: Δύσκολη περίοδος για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές, ειδικά στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη τόσο για τη Μέση Ανατολή όσο και για την Ευρώπη, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Αφού σημείωσε πως «η περιοχή μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης που τη βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη» τόνισε: «Έχουμε κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές ειδικά στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, σημείωσε ότι «ο σχεδιασμός κοινών πακέτων κρουαζιέρας στους λιμένες μας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών των τριών χωρών».

Παράλληλα, τόνισε ότι εντείνεται η συνεργασία στην ενέργεια κυρίως όσων αφορά τη μεταφορά υνδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με το στρατηγικής σημασίας έργο «EuroAfrica Interconnector» (που συνδέει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη).

Μιλώντας για την κοινή αντίληψη που μοιράζονται οι χώρες της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για μας, όσο και για το πρότυπο συνεργασίας που αναδεικνύουμε για την περιοχή».

«Στο πλαίσιο αυτό», τόνισε, «στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Με μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού».