Skip to main content

Τσίπρας: Δεν θα είμαι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς ΑΝΕΛ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ορισμένοι επιχείρησαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Υποχρεωμένος να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπερασπιζόμενος την απόφασή του για πρόωρες εκλογές.

«Πρέπει να λογοδοτήσω στους πολίτες, καθώς εξάντλησα τα όρια της εντολής που έλαβα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αlpha». Μάλιστα, όπως ανέφερε «έχω ήσυχη την συνείδησή μου».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε, οδηγώντας τη διαπραγμάτευση στα όρια. Εκτίμησε ότι ορισμένοι επιχείρησαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για το «όχι» στο δημοψήφισμα.

«Έδωσα μάχη μέτρο προς μέτρο εντός ενός πλαισίου, όπου η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είχε τη θέληση να εκδικηθεί», εξήγησε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την Ε.Ε. για έλλειμμα Δημοκρατίας.

«Εάν είχα φύγει από τη διαπραγμάτευση, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, την επόμενη ημέρα θα ήμουν αντιμέτωπος με μία κρίση, η οποία ενδεχομένως να οδηγούσε και στον εμφύλιο πόλεμο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δηλώντας ότι η επιλογή που έκανε ήταν «επιλογή ευθύνης».

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως πολύ μεγάλη ιστορική στιγμή ανάτασης για την Ευρώπη, ως τομή για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες. Ο Αλέξης Τσίρπας επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα «όχι» στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. «Έτσι κι αυτό το "όχι" θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή» προσέθεσε. «Το “όχι” στο δημοψήφισμα το έκανα “ναι” σε μία καλύτερη συμφωνία από αυτή που είχαμε στην αρχή, στα χέρια μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

Σχετικά με την έξοδο από την Ευρωζώνη, διαμήνυσε ότι θα συνεπαγόταν μία ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή. «Είμαι περήφανος για την επιλογή της μη εξόδου από το ευρώ» διαβεβαίωσε.

Η δραχμή δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε επαναστατική επιλογή, δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης τού μετέφερε το σχέδιο Σόιμπλε για ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Συνειδητοποιήσαμε ότι το εναλλακτικό σχέδιο ήταν το σχέδιο του αντιπάλου» σημείωσε. Τόνισε ότι η χώρα δεν θα είναι καλύτερα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιθέτως η Ευρώπη είναι πεδίο πάλης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής.

«Ζητάω αυτοδυναμία»

Η ισχυρή εντολή που ζητάω από το λαό σημαίνει αυτοδυναμία, προφανώς, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Αν ο λαός μας αποδοκιμάσει, ας μας κυβερνάνε αυτοί που μας κυβερνούσαν 40 χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση. Δεν θα είμαι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση με τον κ. Μεϊμαράκη, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βενιζέλο. Εγώ δεν θα βάλω από το παράθυρο, αυτούς που ο λαός έδιωξε στις 25 Γενάρη» σημείωσε, αναφερόμενος στα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών και επιτέθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη: «Το Ποτάμι ανήκει στο παλιό κομματικό σύστημα, και τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό σύστημα. Αντίθετα, με τους ΑΝΕΛ, παρά τις διαφορές μας, είχαμε μία καλή και έντιμη συνεργασία και θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ξανά».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος και οι ΑΝΕΛ εκτός Βουλής, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «σας, είπα, δεν θα είμαι πρωθυπουργός», στέλνοντας το μήνυμα ότι τότε(σσ: ιδίως αν η διαφορά είναι μικρή με τον δεύτερο) θα μπορούσε να στηρίξει μία κυβέρνηση με άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού.

Για τον εμφύλιο στο ΣΥΡΙΖΑ: "Ήταν μια στενάχωρη εξέλιξη, αλλά όχι απροσδόκητη. Στο θέμα το στρατηγικό για την παραμονή στην Ευρωζώνη το 30% του ΣΥΡΙΖΑ το έλεγε δημόσια ότι ήταν αντίθετο. Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ. Και με πληγώνει αυτό".

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη: "Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει πολιτική κρίση. Ο Βαρουφάκης έδωσε δυναμική από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει. Στις 25 Ιουνίου είχα απέναντί μου τον Ντράγκι, τον Γιούνκερ και τη Λαγκάρντ, αλλά κανείς δεν του έδινε σημασία, κανείς δεν το άκουγε. Παρότι έλεγε σωστά πράγματα, είχε χάσει την αξιοπιστία του.Ο Γιάνης είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να φτάσουμε και να ρισκάρουμε την έξοδο της χώρα από το ευρώ, γιατί πίστευε ότι μπορούσαν να το γυρίσουν πίσω. Εγώ δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα κορώνα γράμματα".