Skip to main content

Τσίπρας: Έργο ιστορικής σημασίας η αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου

Tο έργο ανάδειξης του Παναγίου Τάφου στέλνει ένα μήνυμα απαραίτητο όσο ποτέ για την ανάγκη συνύπαρξης και συνεννόησης, είπε ο κ.Τσίπρας.

Για έργο «ιστορικής σημασίας», αλλά και για «κορυφαία στιγμή συνεννόησης και συνύπαρξης τριών χριστιανικών κοινοτήτων» που στέλνει «ευρύτερο μήνυμα συνεννόησης στην πολύθυπαθη περιοχή των Αγίων Τόπων» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, από την Ιερουσαλήμ αναφερόμενος στην παράδοση του πλήρως αποκατεστημένου από Έλληνες επιστήμονες, Παναγίου Τάφου του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου έκανε λόγο για το μήνυμα του Παναγίου Τάφου για τη συνεννόηση, την ειρήνη και την αλληλεγγύη. 

Σημείωσε ότι «το είδα ως μια συγκλονιστική πρόκληση της επιστήμης και της πίστης να αντιμετωπίσουν τη φθορά από το χρόνο ενός κορυφαίου συμβόλου της χριστιανικής πίστης, του Παναγίου Τάφου».

«Είχα την τύχη να τον παρακολουθήσω την εξέλιξη του έργου όχι μόνο ως πρωθυπουργός αλλά και ως μηχανικός. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχή ότι η ταπεινή συνεισφορά της κυβέρνησης έπαιξε ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έκανε λόγο, ακόμα, για παγκόσμια εμβέλεια που έχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και τόνισε ότι «αισθάνομαι υπερήφανος ως απόφοιτος του ΕΜΠ να βλέπω δασκάλους μου να βοήθησαν στην αποπεράτωση αυτού του έργου».

Ανακοίνωσε, δε, ότι η κυβέρνηση θα συμμετέχει και στο έργο της συντήρησης του ναού της Αναστάσεως καθώς ο Πατριάρχης Θεόφιλος τον ενημέρωσε πριν από μια εβδομάδα ότι η σχετική μελέτη έχει εκπονηθεί.

«Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε ένα τέτοιο μνημείο είναι η βέλτιστη εφαρμογή της τεχνολογίας αλλά πάνω από όλα το όραμα και η βούληση των ανθρώπων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε: Αισθάνομαι διπλά περήφανος τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως απόφοιτος του ΕΜΠ που είμαι παρών σε μια ιστορικής σημασίας τελετή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα έφτασε στις 9.15 στην είσοδο της Παλαιάς Πόλης όπου και είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κατόπιν ο πρωθυπουργός μετέβη μαζί με τους δύο Πατριάρχες στον Πανάγιο Τάφο.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την πρόσφατη ονοματική του εορτή, ενίσχυση και καρτέρηση, ώστε να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας.

Στην τελετή έδωσαν το παρών οι κεφαλές της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας ενώ στην τελετή παρούσα ήταν η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Στα Ιεροσόλυμα μετέβησαν επίσης για το γεγονός διακεκριμένα πολιτικά στελέχη, όπως ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, καθηγητής στο ΑΠΘ Γιάννης Παντής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, ο γενικός Προξένος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο Αναπληρωτής Γ. Προξένου Βασίλης Κοΐνης.