Skip to main content

Τσίπρας για ΔΟΛ: «Όχι» σε συνδιαλλαγές του παρελθόντος

Μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν, όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σχολίασε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ.

Για άδικη κριτική και πολιτικό bullying από το συγκρότημα του ΔΟΛ το προηγούμενο διάστημα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του στην Βουλή, αναφέροντας, ωστόσο, ότι δεν κατευθύνεται από καμία εκδικητική μανία.

Απαντώντας στις κατηγορίες που δέχτηκε από αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το θέμα του ΔΟΛ, είπε ότι οι προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τα Μέσα του συγκεκριμένου συγκροτήματος αποσκοπούσαν ουσιαστικά στο να του ασκηθεί πίεση για να κάνει κι εκείνος ό,τι και οι προηγούμενοι, δηλαδή να σηκώσει ένα τηλέφωνο να πάρει έναν τραπεζίτη και να πει «δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα όπως έκαναν οι προηγούμενοι». «Δεν το έκανα και ούτε θα το κάνω», υπογράμμισε.

«Μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν, όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», είπε και εξέφρασε τη διάθεση της κυβέρνησης, αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλει στα πλαίσιο του νόμου. Πρόσθεσε ότι η ιδιοκτησία απ' όσο γνωρίζει δεν θέλει να βάλει χρήματα, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες δάνεια με αέρα δεν θα δώσουν. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος ζητούν να υπάρχει δυνατότητα να πληρώνονται, να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μη χαθεί η εμπορική τους αξία.

«Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε, όμως αυτό δεν θα γίνει κάτω απ' το τραπέζι, ούτε με καμία συνδιαλλαγή, ούτε με τους τρόπους που γινόταν στο παρελθόν» και γι' αυτόν τον λόγο, υπογράμμισε, «δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά για ένα συγκρότημα, και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους». Συνεπώς, σημείωσε ότι «αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου που θα αφορά όλους στον Τύπο, όλες τις επιχειρήσεις στον Τύπου, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε».

Σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά καταβάλλονται στον ίδιο χρόνο αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν μεγάλες ευθύνες και για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, γιατί διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας για 40 χρόνια, ακούσαμε κριτική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε πληρώσει κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ για όλους τους τύπους των ενισχύσεων, τόνισε, εκ των οποίων, περίπου 1 δισ. αφορούσε πληρωμές ενισχύσεων που εκκρεμούσαν από το 2011. Κυβέρνηση τότε ήσασταν εσείς και είχατε αφήσει τους αγρότες στο έλεος τους», σχολίασε.

«Για πρώτη φορά καταβάλλονται στον ίδιο χρόνο αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που μέσα στο 2016 ανήλθαν σε 144 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν πάνω από 160 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή φόρου πετρελαίου. Από τα 617 εκατ. που δόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους, περίπου τα 250 εκατ. κατευθύνθηκε στους αγρότες, σε αγροτικές συντάξεις», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αγρότες γνωρίζουν ότι πάγια αιτήματα 30 και 40 ετών είναι δύσκολο να λυθούν σε σύντομο διάστημα και χρειάζεται ο διάλογος και σχεδιασμός. «Κύριε Μητσοτάκη είναι θράσος και υπερβολή από πλευράς σας να λέτε ότι είμαστε κρυμμένοι και δεν τολμάμε να συνομιλήσουμε με τους αγρότες», σημείωσε, εξηγώντας ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τη Μεταπολίτευση που τους κάλεσε να συζητήσουν και μάλιστα εν μέσω κινητοποιήσεων. «Δεν σκάγαμε λάστιχα εμείς, ούτε κολπάκια κάναμε», τόνισε χαρακτηριστικά.