Skip to main content

Τσίπρας για Novartis: Μόνη θεσμική οδός η σύσταση προανακριτικής

Είναι άγνωστη προς την αριστερά η λογική να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλου που να μην έπαιξε η κασέτα περί πολιτικής δίωξης. Και σήμερα τα ίδια βλέπουμε, τα ίδια τοξικά, ανήθικα και υπονομευτικά», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσιάζει την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής είναι η μόνη θεσμική οδός κατηγορώντας όλους όσοι μιλούν για παραγεγραμμένα αδικήματα ότι δεν κάνουν τίποτα άλλο «παρά να κραυγάζουν ενοχή ή συγκάλυψη».

Αν και, όπως είπε, «δεν είμαι νομικός» υποστήριξε ότι η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την αποκάλυψη της αλήθειας. «Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί, χωρίς υπερβολές, κυνήγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι άγνωστη προς την αριστερά η λογική να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς».

«Αυτές τις μεθόδους των πολιτικών μας αντιπάλων τις πληρώσαμε ακριβά και εμείς και η Ελλάδα. Άλλοι καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης και συκοφαντίας με τα fake news» συνέχισε, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών που παίρνουν τη μορφή ογκώδους δικογραφίας και η ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι τεράστια.

«Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα, είναι και ζήτημα που αφορά το ίδιο το αύριο της χώρας, δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη την κοινωνία τη χώρα αν δεν καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς», σημείωσε.

«Εμείς έχουμε ακόμα πιο δυνατούς συμμάχους: την αρετή, την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Με αυτούς τους συμμάχους θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς και να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και θα έχουμε μαζί μας την ελληνική κοινωνία - είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που μας εμπιστεύτηκε πριν από τρία χρόνια. Γιατί μόνο εμείς μπορούμε να δικαιώσουμε τις θυσίες της κοινωνίας».

«Στα χρόνια του μνημονίου, παίρνει τις διαστάσεις ύβρεως η κατασπάθιση και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος, ύβρις απέναντι σε κάθε πολίτη που είδε τα μνημόνια να ρημάζουν τη ζωή του και την ζωή των παιδιών του», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «από τις υπερκοστολογήσεις και τις μίζες στα εξοπλιστικά μέχρι τις φαρμακευτικές δαπάνες, τα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου, κανείς δεν ξέρει πόσο στοίχισε στη χώρα ο πλήρης εκφυλισμός της πολιτικής ελίτ».

Μόνο για την υπόθεση της Novartis, το κόστος είναι αρκετών δισ. ευρώ, μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για το 2002-2010 η ζημιά για το Δημόσιο είναι 23 δισ. δηλαδή ένα μνημόνιο σχεδόν, πάνω από το 10% του ΑΕΠ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια».

«Αν αυτά τα 23 δισ είχαν μείνει στα ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει τα μνημόνια γενικά», εκτίμησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Το πιο ανήθικο είναι ότι το πάρτι συνεχίστηκε και μετά, την ώρα που έκοβαν μισθούς και επέβαλαν φόρους, φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο τους δικούς τους επιχειρηματίες», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα ξεμπερδεύουμε με την χυδαιότητα του "μαζί τα φάγαμε", δεν τα φάγαμε μαζί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ξέρουμε ποιοι έχουν την πολιτική ευθύνη».

«Η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο εξαιτίας των χρόνιων στρεβλώσεων του αναπτυξιακού της μοντέλου, ούτε αποκλειστικά εξαιτίας των λαθών εκείνων έξω από τη χώρα που σχεδίασαν και επέβαλαν τα μνημόνια. Κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημοσίου χρήματος και εξαιτίας της κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά, εξαιτίας της ηθικής παρακμής ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος», πρόσθεσε ο ίδιος.  

Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι δεν έχουν απλώς υιοθετήσει μια στάση πλήρως προκλητική και απαράδεκτη, αλλά και χυδαία και ενοχική.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιχείρηση απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων και των αρμόδιων εισαγγελέων και πρόσθεσε: «Κινούνται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας για να πετύχουν βίαια ότι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα, με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες για το σκάνδαλο στο φάρμακο και τις πιθανές ποινικές ευθύνες κάποιων».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «δημοσία, ανοιχτά, απροκάλυπτα αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους και κουκούλας».

«Και αναρωτιέμαι», συνέχισε, «ποιος κυβερνά το κόμμα αυτό; Τι σχέση έχει η σημερινή Ν.Δ. της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της λαικής δεξιάς;».  

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε με ποια στοιχεία ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει «σημεία και τέρατα και σκευωρίες». «Πώς η άψογη μέχρι χθες δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε συνεργό της κυβέρνησης στήνοντας δικογραφίες; Ποιος σύνταγμα και ποιος νόμος επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και δικαστικοί λειτουργοί; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Μητσοτάκη να στρέφεται εναντίον θεσμών;», συνέχισε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην πολιτική ζωή του τόπου, να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί επειδή ασκούν το λειτούργημά τους».

Στη συνέχεια κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μιλήσει με ονόματα, να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε τη σκευωρία που επικαλείται». «Ποιοι είναι οι δικαστικοί λειτουργοί που κινήθηκαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης; Να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε την έκθεση του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία τις αμερικανικές αρχές», συμπλήρωσε και τόνισε: «Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις. Αν δεν τις έχει ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας, να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο και αν του ‘χει μείνει λίγη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Ωστόσο, υποστήριξε, ότι είναι φανερό πως «έχει χάσει τον έλεγχο και είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του». 

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων «που στέρησε από τον λαό η Novartis», προσθέτοντας: «Δεν θα πράξουμε εμείς αυτά που έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά όταν παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Siemens».

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την αποκάλυψη της αλήθειας. «Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί, χωρίς υπερβολές, κυνήγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης» ανέφερε, ενώ απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «είναι άγνωστη προς την αριστερά η λογική να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς». «Αυτές τις μεθόδους των πολιτικών μας αντιπάλων τις πληρώσαμε ακριβά και εμείς και η Ελλάδα. Άλλοι καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης και συκοφαντίας με τα fake news» τόνισε.

Διαμήνυσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται «να κουκουλώσει πρόσωπα και πράγματα», να εμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης ή να υποκύψει σε «απειλές και εκβιασμούς». «Δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτή τη δέσμευση» επανέλαβε.

«Βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών που παίρνουν τη μορφή ογκώδους δικογραφίας και η ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι τεράστια. Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα, είναι και ζήτημα που αφορά το ίδιο το αύριο της χώρας, δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη, την κοινωνία, τη χώρα αν δεν καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς», σημείωσε.