Skip to main content

Τσίπρας για Σκοπιανό: Ανόητοι όσοι νομίζουν ότι παραδίνουμε το όνομα

Εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι το οποίο έχει ήδη παραδοθεί εδώ και 70 χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη

Εκτενή αναφορά στο ονοματοδοτικό ζήτημα με την ΠΓΔΜ έκανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε κοινές του δηλώσεις με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, έξω από το δημαρχιακό μέγαρο.

«Μιας και βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να αναφερθώ και στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε -όπως λένε κάποιοι-, ειδικά κάτι το οποίο έχει ήδη παραδοθεί εδώ και 70 χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «εδώ και 70 χρόνια, οι Βόρειοι γείτονές έχουν μία κρατική οντότητα, είτε στο πλαίσιο της ΠΓΔΜ είτε αργότερα ως αυτόνομο κράτος, που λέγεται "Μακεδονία" και φέρουν ένα όνομα χωρίς κανέναν προσδιορισμό, το οποίο παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω». «Δεν είναι εύκολο», τόνισε και χαρακτήρισε «ανόητους» όσους λένε ότι «πάμε να δώσουμε κάτι στη διαπραγμάτευση, και όχι να πάρουμε πίσω».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι γείτονές μας, κι αυτό είναι το οξύμωρο, επί 70 χρόνια έχουν μία κρατική οντότητα που λέγεται "Μακεδονία", αλλά με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή δεν έχουν καμία σχέση, έχουν ρίζες σλαβικές και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι.

«Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το "Μακεδονία", είναι μια μεγάλη νίκη. Κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία, και άλλο η δική τους παράδοση και το πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα», συνέχισε ο ίδιος και επισήμανε πως είναι καιρός, πλέον, «να συνυπάρχουμε αρμονικά προς όφελος της περιοχής μας».