Skip to main content

Τσίπρας για Σκοπιανό: Δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για συμφωνία

Εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να κουβεντιάσουμε πολύ εποικοδομητικά και ουσιαστικά με τον Ζόραν Ζάεφ»

Συζήτηση όλο το βράδυ μέχρι σχεδόν τις πρωινές ώρες είχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Σόφια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε».

«Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση ως τις σχεδόν πρωινές ώρες και σήμερα το πρωί μια δεύτερη συνάντηση. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να κουβεντιάσουμε πολύ εποικοδομητικά και ουσιαστικά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί»

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

Ψάχνουμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές

«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.

Θα γίνουν και άλλα βήματα με στόχο μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας-ΠΓΔΜ στις αρχές του Ιουνίου

Θα υπάρξουν και άλλα βήματα στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με στόχο να καταστεί δυνατή μια νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, στις αρχές του Ιουνίου, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», υπογράμμισε.

Θα ενημερώσω τα πολιτικά κόμματα για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ

Έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια

Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε., εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

Το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους συζήτησε στις συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.