Skip to main content

Τσίπρας: Οι αγορές είναι ορθάνοικτες για την ελληνική οικονομία

Μέχρι και εσείς δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε ότι λέει όλος ο κόσμος, ότι το χρέος κατέστη βιώσιμο, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο για την οικονομία δεν ήρθε να μιλήσει, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Δεν είναι προνομιακό πεδίο γι’ αυτόν και επέλεξε να επιδοθεί σε κρεσέντο ύβρεων, είπε καμία 40αρια φορά τη λέξη "ψεύτης" και αυτό είναι ένδειξη αμηχανίας», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι, «Αυτό κάνει πολλές φορές αυτόν που μιλά να κινείται στα όρια του γραφικού, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Το κύριο όμως είναι ότι σε 60 λεπτά μόλις για δέκα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομία».

«Δεν είπατε κουβέντα για το χρέος. Μέχρι και εσείς δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε ότι λέει όλος ο κόσμος, ότι το χρέος κατέστη βιώσιμο και οι αγορές είναι ορθάνοιχτες για την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πλεονασμάτων, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε πόσο καταστροφικά ήταν τα πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς σ’ αυτή την αίθουσα που διαχειρίστηκε κρίση που να πέτυχε κάτι καλύτερο; Εάν υπάρχει κανείς να σηκώσει το χέρι. Εγώ θυμάμαι ότι στην κυβέρνηση που συμμετείχατε, είχατε συμφωνήσει μέσο όρο 4% μέχρι το 2031. Είναι δείγμα θράσους να μας κάνετε εσείς κριτική».

Ο πρωθυπουργός μίλησε, μάλιστα, και για μια «κρυφή ατζέντα» απολύσεων και κατεδάφισης: «Αυτό είναι το δημιουργικό σοκ του κ. Μητσοτάκη. Είναι ένα τρισχειρότερο μνημόνιο προς τον ελληνικό λαό. Ευτυχώς το πρόγραμμα αυτό θα μείνει στο συρτάρι».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το κατόρθωμά των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν να συρρικνώσουν τον εθνικό πλούτο κατά 25%.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές συντάξεων τον αποκάλεσε "Τζάμπα μάγκα" και χαρακτήρισε "τρυπολογία" την τροπολογία, γιατί, όπως είπε, είναι μια "τρύπα στο νερό", ενώ προσέθεσε ότι είναι «η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού» του κ. Μητσοτάκη.

Επισήμανε, ακόμα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην "τρύπα", αλλά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

«Με τον ακροδεξιό παροξυσμό σας γίνεστε εθνικά επικίνδυνος», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Όρμπαν και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν μπορείτε να εκφράζετε στο εσωτερικό την πολιτική Κουρτς και στο εξωτερικό να λέτε για ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε πιο προσωπικό ύφος, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Να τελειώνουμε με αυτό το ανέκδοτο. Σταματήστε κ.Μητσοτακη να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως θύμα δήθεν κακόβουλων δημοσιευμάτων με ενορχηστρωτή το Μαξίμου. Έλεος αφήστε αυτή την καραμέλα. Ποσώς μας ενδιαφέρει η προσωπική σας ζωή, είστε όμως δημόσιο πρόσωπο όπως και εγώ. Διεκδικείτε να γίνετε πρωθυπουργός, εγώ έγινα. Φανταστείτε εάν εγώ αρνιόμουν να παρουσιάσω το πόθεν έσχες για τις δραστηριότητες της συζύγου μου τι θα έγραφαν όλα τα παπαγαλάκια; Φανταστείτε να είχα τέτοια ανοιχτά θέματα. Για αυτό σας λέω αφήστε το κ. Μητσοτάκη. Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία

Ζητάτε να μη σχολιάσω την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου σας αλλά σχολιάσατε τα συναισθήματα της δικής μου συζύγου το 2015. Είμαστε περήφανοι για την πράξη αντίστασης του λαού το 2015. Η 5η Ιουλίου είναι καταγεγραμμένη ως φως. Είμαστε υπερήφανοι γιατί τολμήσαμε να φέρουμε στο φως της διαπραγμάτευσης τη θέση του ελληνικού λαού. Εσείς φωνάζατε ναι και λέγατε "βάστα Σόιμπλε". Είναι πολιτικό θράσος να ρωτάτε πως διαχειριστήκαμε το όχι του ελληνικού λαού. Ο λαός ψήφισε στις 5 Ιουλίου ψήφισε όμως και το Σεπτέμβριο του 2015.»