Skip to main content

Τσίπρας: Η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από την κρίση

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ολοκλήρωση του δύσκολου δρόμου και στην προοπτική υλοποίησης μιας νέας προοπτικής για τη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός.

Τη δίκαιη ανάπτυξη έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως προτεραιότητα για την επόμενη μέρα της χώρας, κατά την τελετή εγκαινίων της Ιόνιας Οδού.

Όπως είπε, η χώρα βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από την μακροχρόνια οικονομική κρίση και στόχος είναι μια νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος και από το ασφυκτικό καθεστώς της επιτροπείας που θα μπορεί να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις και θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.  

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ολοκλήρωση του δύσκολου δρόμου και στην προοπτική υλοποίησης μιας νέας προοπτικής για τη χώρα. Υλοποιώντας τους στόχους και κατακτώντας την οικονομική σταθερότητα η χώρα γυρίζει σελίδα ανοίγοντας τον βηματισμό της σε μια νέα εποχή», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η νέα εποχή έχει ένα όραμα που ονομάζεται δίκαιη ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι το 2017 αναμένεται περίπου 2% ανάπτυξη, ποσοστό «που είχαμε να δούμε από το 2008». Ακόμη, ανέφερε ότι και πιο πριν είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που δεν φάνηκαν όμως ικανοί να συγκρατήσουν τη χώρα από τον κατήφορο.

Στόχος, υπογράμμισε, είναι να επιστρέψουν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά αυτή η ανάπτυξη να είναι δίκαιη και να καταμερίζει τα ωφελήματα δίκαια και στους πιο αδύναμους.

Αναφορικά με τα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού επεσήμανε ότι «κάνουμε πράξη ένα όραμα για όλη τη δυτική Ελλάδα, ένα έργο πνοής για τη χώρα».

Όπως σημείωσε, τα έργα που ξεκίνησαν το 2006, τέσσερις κυβερνήσεις πριν από μας, ολοκληρώνονται με μας. «Από το 2006 έως το 2015 για την Ιόνια Οδό είχαμε την ολοκλήρωση του 50% των έργων και μετά σήκωσαν κάποιοι τα χέρια ψηλά», λόγω αδιεξόδου με τους παραχωρησιούχους, πρόσθεσε.

«Μέσα σε 2,5 χρόνια καταφέραμε να ξεκολλήσουμε τα έργα, να τα επανεκκινήσαμε, τηρήσαμε τα χρονοδιαγράμματα και κάνουμε πράξη ένα όραμα για όλη τη δυτική Ελλάδα, ένα έργο πνοής για τη χώρα», συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκείνους που το α' εξάμηνο του 2015 έκαναν δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους και ξεκόλλησαν τα έργα. «Κατάφεραν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση μιας διαπραγμάτευσης αποφεύγοντας τις υπέρογκες διεκδικήσεις αποζημιώσεων, αλλά βεβαίως κατάφεραν να διασφαλίσουν και το δημόσιο συμφέρον», συμπλήρωσε.