Skip to main content

Τσίπρας: Η εξέγερση του Νοέμβρη εξακολουθεί να εγείρει συνειδήσεις

Η 17η Νοέμβρη παραμένει εδώ και 44 χρόνια μία ζωντανή εκδήλωση τιμής και μνήμης, συνδεδεμένη πάντα με τα δημοκρατικά αιτήματα της κάθε εποχής, τονίζει

Η εξέγερση του Νοέμβρη εξακολουθεί να εγείρει συνειδήσεις και να φωτίζει τους κοινωνικούς αγώνες τού σήμερα, τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του για τη 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης και μία από τις πιο λαμπρές σελίδες των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας. Ήταν μία εξέγερση μαζική και ενωτική, η αιματηρή καταστολή της οποίας στέρησε τη Χούντα από κάθε έρεισμα και έβαλε τα θεμέλια για την κατάρρευσή του δικτατορικού καθεστώτος», αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει:

«Από τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης, η επέτειος του Πολυτεχνείου πήρε τον χαρακτήρα μίας αγωνιστικής κινητοποίησης με παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Και παρ' όλο που πολλοί θα ήθελαν -και προσπάθησαν- να σβηστεί αυτή η ιστορία από τη συλλογική μνήμη, η 17η Νοέμβρη παραμένει εδώ και 44 χρόνια μία ζωντανή εκδήλωση τιμής και μνήμης, συνδεδεμένη πάντα με τα δημοκρατικά αιτήματα της κάθε εποχής.

Τέτοια αιτήματα είναι σήμερα η εμπέδωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στη χώρα, η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, που περιορίστηκε ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια από το καθεστώς της επιτροπείας, η περιθωριοποίηση του φασισμού, του ρατσισμού, και του ακροδεξιού λαϊκισμού, το δικαίωμα όλων, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, στη μόρφωση, τη δουλειά και την αξιοπρέπεια».