Skip to main content

Γιούνκερ: Κάνουμε προσπάθεια ώστε η έξοδος να είναι σαφής

«Θα ξαναέρθει σύντομα, αλλά η χώρα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που λέμε ευρωπαϊκή κανονικότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει «σύντομα» την 4η αξιολόγηση αλλά να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας προκειμένου η έξοδος από το Μνημόνιο να είναι «σαφής» έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε την ομιλία του αστειευόμενος: «Θα είμαι πιο γρήγορος από τον πρωθυπουργό, έχω να μιλήσω και στη Βουλή και κάνει και ζέστη».

«Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράματος στήριξης της Ελλάδας. Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των δύσκολων ετών. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την 4η αξιολόγηση. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε το θέμα στη μείωση του χρέους. Η Ελλάδα προφανώς θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί και είμαι ικανοποιημένος με το πρόγραμμα που προχωρά και η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξαιρετικές τις επιδόσεις της χώρας και εξαιρετικές τις θυσίες των Ελλήνων» καθώς όπως είπε «η ανάπτυξη επέστρεψε, η ανεργία έχει μειωθεί - αν και όχι σημαντικά».

Κληθείς, ωστόσο, να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν η έξοδος θα είναι «καθαρή» ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον όρο «σαφή». «Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της λιτότητας, της τυφλής λιτότητας, της άκαρπης λιτότητας. Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι σαφής και δεν θα υπάρχει καμία προληπτική γραμμή» ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΕ.

Με τη φράση «συμφωνήσαμε ότι θα είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θα ξαναέρθει σύντομα ο κ. Γιούνκερ αλλά η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που λέμε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης μετά από οκτώ χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «πετύχαμε να παραμείνουμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης», αλλά και «να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». «Δεν βγαίνουμε απλά από τα προγράμματα, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μη γυρίσουμε πίσω», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί καθαρής εξόδος από το Μνημόνιο χωρίς την ανάγκη προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ζήτησε οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και πρόσθεσε ότι «το διαβατήριο δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας».

«Πετυχαίνουμε κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5%. Αυτό αποκαθιστά την αξιοπιστία και προδικάζει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι «ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια μέτρα λιτότητας για να τονωθεί η ανάπτυξη».

Τάχθηκε εκ νέου υπέρ εντός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

«Ζαν Κλοντ, έχεις πει μια πολύ σημαντική κουβέντα. Εμείς οι Ευρωπαίοι ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί. Έχουμε μια ευκαιρία να πετύχουμε και να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη».