Skip to main content

Τσίπρας: Ειρήνη στα Βαλκάνια μόνο με τήρηση διεθνών συνθηκών

Έχουμε έναν νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων, είπε για την τετραμερή σύνοδο

Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι, μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας.

Αναφερόμενος στην ίδια την τετραμερή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουμε έναν νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερος ο συμβολισμός της τετραμερούς με τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν τη Σερβία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

«Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία μάς δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες και να αναδείξουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.

Τόνισε τέλος την ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του». «Αυτό», πρόσθεσε, «είτε είναι εύκολο είτε δύσκολο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας».