Skip to main content

Τσίπρας: Στη συμφωνία υπάρχουν μέτρα που δεν είναι αναγκαία

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο συμβιβασμός που πετύχαμε ήταν τα αντίμετρα που, όπως είπε, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα.

Κάποιοι στο εξωτερικό είχαν σαφή στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση είτε γιατί επέμεναν σε καταδικασμένα από την ιστορία σενάρια Grexit, είτε γιατί κάποιοι στο εσωτερικό δεν θέλουν με τίποτα να είμαστε εμείς αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν κρύβουμε ότι στη συμφωνία υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος -το 2019 και 2020- που εμείς δεν θα επιλέγαμε, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε δύσκολη και με σκαμπανεβάσματα τη διαπραγμάτευση που οδήγησε στην πολιτική συμφωνία του Eurogroup της Μάλτας, η οποία, όπως είπε, «μας δικαίωσε στην επιμονή μας να μην αποτελέσει το τέλος της β΄ αξιολόγησης την αρχή μιας νέας κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο συμβιβασμός που πετύχαμε ήταν τα αντίμετρα που, όπως είπε, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα.

«Παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς, έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουν η χώρα και ο λαός μας. Μετά τη συμφωνία της Μάλτας καθίσταται ορατό το τέλος της επιτροπείας και ο αμετάκλητος στόχος μας να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια» συνέχισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι στη Μάλτα διασφαλίστηκε η επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Τόνισε ότι απορρίφθηκαν οι πιέσεις για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Κατά την εκτίμησή του, μετά τη συμφωνία στη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα αφορούν στο χρέος.

Αναφερόμενος στη ΝΔ, σχολίασε ότι «κάποιοι όταν διεκριναν την όποια εμπλοκή μάς φώναζαν “καθυστερείτε με την ιδεοληψία σας” και όταν έβλεπαν πρόοδο, φώναζαν “φορτώνετε με βάρη τον ελληνικό λαό”».

«Κατά τα άλλα», πρόσθεσε, «ισχυρίζονται ότι φοράνε τη γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «το πολιτικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός και η ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους, έχει στον πυρήνα του την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Επίθεση και στον Κ.Σημίτη

Από το βήμα της ΚΕ ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι κάποιοι τον επιστράτευσαν, «με δύο υπουργούς μπλεγμένους, με στενό συνεργάτη να κουβαλά σε μαύρες σακούλες μίζες.

» Έβλεπε τις μίζες να περνούν. Δείχνει να μην έχει καταλάβει τι ακριβώς έγινε επί της πρωθυπουργίας του και ποιο σύστημα εξέθρεψε.»

«Συγκρούσεις και ρήξεις»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επανειλημμένα δείξει ότι δεν φοβούνται ούτε την ευθύνη ούτε τη μάχη.

«Η Αριστερά είναι καταδικασμένη να βρίσκεται μπροστά στα δύσκολα. Έχουμε καθήκον να συνεχίζουμε κοιτάζοντας μπροστά αποφασισμένοι για συγκρούσεις και ρήξεις με το παλιό. Δεν μπορούμε να αφήνουμε το παλιό να κατατρώει σαν το σαράκι την προοπτική του καινούργιου.»

Κυβερνητικές πηγές: Πρώτα συμφωνία για χρέος, μετά τα μέτρα

Τα μέτρα θα ψηφιστούν εφόσον προηγουμένως συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωναν κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, έως τις 22 Μαΐου, ή και νωρίτερα με έκτακτο Eurogroup.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα. Το σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε η ηγεσία του κόμματος, υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.