Skip to main content

Τσίπρας στο βήμα της ΔΕΘ: Από το Grexit στο... Grinvest

Ο πρωθυπουργός τόνισε από το βήμα της ΔΕΘ ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομιών.

Στο μέλλον της χώρας αλλά και στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας αναφέρθηκε στην ομιλία του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός ετάιρος των σημαντικότερων οικονομιών», τόνισε αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Μακρόν, στην Αθήνα.

Μάλιστα ανέφερε το περιστατικό που ένας από τους Γάλλους επιχιερηματίες που ακολουθούσαν του κ. Μακρόν του είπε πως κατάφερε να μετατρέψει το Grexit σε Grinvest.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, καθώς έχει αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, κι αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό. «Τα σημάδια ανάκαμψης και αντιστροφής της υφεσιακής πορείας είναι πλέον εμφανή και σε εμάς, αλλά και στις αγορές και στους εταίρους», είπε και πρόσθεσε πως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό.

Οδικός χάρτης

«Για δύο συνεχόμενα έτη υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων κι αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση και δημιουργεί χειροπιαστές προϋποθέσεις για την ελάφρυνση των βαρών, που συμπιέζουν την ελληνική οικονομία», είπε και συμπλήρωσε:

«Ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας. Και η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει ήδη τις ελπίδες σε βεβαιότητα. Όπως και οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, η μείωση των σπρεντ στα ομόλογα, και η αναβάθμιση των δεικτών 12 οικονομικής εμπιστοσύνης, που αγγίζουν πλέον τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών», ανέφερε ακόμα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 18%, κάτι που προμηνύει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο. Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 6% το πρωτο εξάμηνο του 2017, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα κατέγραψε τον Ιούλιο 2013 και τον Αύγουστο τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαίτερω βελτίωση καθώς ήδη το πρώτο τΕετράμηνο έχουμε εισδορή 1,4 δισ. ευρώστην ελληνική οικονομία».

«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας», 

Αναφορικά με το μέλλον της χώρα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρέος τώρα της κυβέρνησης είναι να μη επιτρέψει η χώρα να επιστρέψει στην κατάσταση που την οδήγησε στα μνημόνια.

Στόχος μια άλλη Ελλάδα

«Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, της λογοδοσίας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Την Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Το χρέος μας είναι να διαμορφώσουμε τους θεσμούς μέσα από τους οποίους θα προστατευσουμε το δημόσιο συμφέρον, μέσα από τους οποίους θα οργανώσουμε τη συζήτηση για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, ώστε η ανάπτυξη να διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας. Στους πολλούς», είπε ο πρωθυπουργός. 

«Ένα μεγάλο μέρος του λαού μας στερήθηκε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά ακόμα και το δικαίωμα να ονειρεύεται. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει και με ένα μεγάλο μέρος των νέων, που ασφυκτιούν στην ίδια τους τη χώρα. Ή μεταναστεύουν για να φυτέψουν τα όνειρά τους σε ξένες πατρίδες. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει», διεμήνυσε και πρόσθεσε: «Μπροστά μας πια ανοίγεται ένας καινούργιος δρόμος. Με νέες προκλήσεις και νέες δυσκολίες. Αλλά και με νέες, τεράστιες δυνατότητες. Θα τον έλεγε κανείς δρόμο σκληρής προσπάθειας, ακόμα και μάχης. Ή και δρόμο μιας νέας ανάπτυξης. Μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας, επιτέλους. Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις αρρώστιες του παρελθόντος. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η χώρα, τον βηματισμό τους».

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, που είναι τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, σημειώνοντας πως έχει μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα.

«Συνδεόμαστε μαζί σας με ειλικρινή φιλία και αλληλοεκτίμηση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία μας με οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές», είπε και εξέφρασε την ελπίδα οι σχέσεις των δύο χωρών να γίνουν όλο και πιο ουσιαστικές, εποικοδομητικές και φιλικές.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα στον, όπως τον χαρακτήρισε, διαρκώς αυξανόμενο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή.