Skip to main content

Τσίπρας-Μητσοτάκης στη Συνέλευση του ΣΒΒΕ την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη

Ο συμβολισμός που υπάρχει είναι ισχυρός και πιστώνεται ως επιτυχία της διπλωματίας που ασκεί η διοίκηση του ΣΒΒΕ και ο πρόεδρος Θάνος Σαββάκης.

Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαΐου στο ξενοδοχείο Hyatt, θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο ισχυρότεροι πόλοι του πολιτικού συστήματος της χώρας δεν θα συναντηθούν, αφού ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει το μεσημέρι στο κλειστό κομμάτι της συνέλευσης, ενώ ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί στα μέλη του ΣΒΒΕ το βράδυ, στο ανοιχτό κομμάτι της συνέλευσης.

Παρ’ όλα αυτά ο συμβολισμός που υπάρχει είναι ισχυρός και πιστώνεται ως επιτυχία της διπλωματίας που ασκεί η διοίκηση του ΣΒΒΕ και ο πρόεδρος Θάνος Σαββάκης. Κατ’ αρχήν είναι η πρώτη φορά που Τσίπρας και Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ίδιας επί της ουσίας εκδήλωσης και διαδικασίας. Επίσης, σημασία έχει και η χρονική στιγμή. Δύο ημέρες μετά το κλείσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου, στο οποίο ακόμη κι αν δεν δοθεί οριστικό τέλος στη β΄ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν όλα τα δεδομένα που θα πιστοποιούν ότι η υπόθεση θα λήξει στις 15 Ιουνίου, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.     

Προφανώς η συγκυρία είναι κομβική, καθώς –όπως όλοι ελπίζουν- μετά την συμφωνία με τους δανειστές η χώρα θα επικεντρωθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία, που για να είναι διατηρήσιμη δεν μπορεί παρά να βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο ΣΒΒΕ εκπροσωπεί ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της οικονομίας του βορειοελλαδικού τόξου έχει σημασία τις θα πουν ο πρωθυπουργός –κυρίως- και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και άρα «πρωθυπουργός εν αναμονή». Ο επιχειρηματικός κόσμος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην άσκηση της δραστηριότητας του προσδοκά να ακούσει θετικά μηνύματα. Κάτι που έγινε ολοφάνερο από τις ερωτήσεις που απηύθυναν τα μέλη του ΣΒΒΕ στον Γ. Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο Σύνδεσμος προς τιμήν του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία Τσίπρα στη συνέλευση του ΣΒΒΕ θα έπεται δύο ομιλιών που θα πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, το βράδυ του προσεχούς Σαββάτου στο Money Show και την επόμενη Τρίτη 23 Μαΐου, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων.  Είναι σαφές ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης θα καταλάβουν τις κυβερνητικές προθέσεις για τη μεταποίηση, που εξακολουθεί να είναι «βαρύ πυροβολικό» για την οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης.