Skip to main content

Τσίπρας: Να μην ξεχάσουμε τις διαφορές - Η συγγνώμη του Σταϊνμάιερ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εξέφρασε τον σεβασμό του τόσο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον ελληνικό λαό

Για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις έκαναν λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο momentum της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου, διεμήνυσε ότι δεν πρέπει «να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν».

«Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο που όλοι σεβόμαστε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην αρχή της επίσκεψής του στην Ελλάδα επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι «ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που έγιναν φρικαλεότητες, όπου από εκεί εκτοπίστηκαν σε Αουσβιτς και Νταχάου. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές» απάντησε ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαρύνει».

«Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε θεωρούμε υποχρέωσή μας να πράξουμε κάτι που να είναι αντιστάθμισμα των πράξεων που εκπορεύονται από τη γερμανική πλευρά. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε όσα έγιναν αλλά κυρίως θέλουμε να δώσουμε στις νέες γενιές τα διδάγματα μας από την περίοδο αυτή, να επιτρέψουμε τη συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς ο ένας να μισεί τον άλλο».

Παράλληλα, εξέφρασε τον σεβασμό του τόσο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον ελληνικό λαό.

«Γνωρίζω πολύ καλά ποιος είναι ο δύσκολος και επώδυνος δρόμος» που ακολούθησε η Ελλάδα, υλοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις. «Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς προσωπικά, για την πολιτική ευθύνη που αναλάβατε», είπε, εκφράζοντας τον σεβασμό του προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέφερε, πήρε το τιμόνι και οδήγησε την Ελλάδα σε τροχιά εξόδου από τα μνημόνια.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για ένα γενναίο βήμα.

Ο Γερμανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζοντας τη λύπη του «γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν δόθηκε μια τελική λύση». «Η μεγάλη πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν ήταν υπέρ της συμφωνίας, αλλά αυτο δεν αρκούσε» πρόσθεσε.