Skip to main content

Τσίπρας: Να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις

Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ, η αντιμετώπιση προκλήσεων και χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

«Οι συνομιλίες μας εκτός από ουσιαστικές και ειλικρινείς ήταν απαραίτητες, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το σύνολο των σχέσεων μας, το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Συμφωνήσαμε να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η υλοποίηση της ατζέντας μας πρέπει να βασιστεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ενέργειες που τις υπονομεύουν. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντοτε δυνατό, κυρίως από το περασμένο φθινόπωρο ως και τον προηγουμενο μήνα», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρεθηκε στις παραβιάσεις των χωρικών δυνάτων και του εναέριου χώρου, καθώς και στις υπερπτήσεις που, όπως είπε, έχουνε αυξηθεί σημαντικά.

Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ, η αντιμετώπιση προκλήσεων και χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η θετική ατζέντα των δυο χωρών αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η ενέργεια, οι μεταφορές η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η προσφυγική- μεταναστευτική κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων & να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Γιλντιρίμ: Ελπίζουμε οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Oι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ζήτημα με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει αρνητικά στα αιτήματα έκδοσής τους, ο Τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν, φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν».

Αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στο ζήτημα των παραβάσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίου σημείωσε ότι αυτές γίνονται εκατέρωθεν τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην κορυφώνονται οι εντάσεις. Αναγνώρισε ότι «η άμεση και απευθείας επαφή θα βοηθήσει για να επιλύονται οι εντάσεις στα αρχικά τους στάδια».