Skip to main content

Τσίπρας: Ο ευρωπαϊκός Νότος δεν μπορεί να είναι στο περιθώριο

Πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν, είπε από την Κέρκυρα ο πρωθυπουργός - Πολλαπλασιασμό επενδύσεων ζήτησε ο Τζεντιλόνι

Την ανάγκη οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου να πρωταγωνιστήσουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι, στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «στον διάλογο αυτόν καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του Νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν». «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το όραμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αναγέννηση της ΕΕ, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «σε πολλά σημεία συμφωνούμε» και πρόσθεσε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.

Τζεντιλόνι: Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Π. Τζεντιλόνι, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων στον οικονομικό τομέα και κυρίως στον τομέα των επενδύσεων, επισημαίνοντας, ακόμη, πως η Ιταλία είναι ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.

«Η σχέση μας πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω κυρίως στον τομέα των επενδύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις, είναι η καλύτερη στιγμή για το πράξουμε, το οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε πως το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με αποτελεσματικό τρόπο και τόνισε ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί, όπως είπε, η προσπάθειά της έχει αποδώσει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να μην υποστηριχθεί.

Ο κ. Τζεντιλόνι επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες Βορρά-Νότου, τονίζοντας πως η συνεργασία Ιταλίας-Ελλάδας ενισχύει τον Νότο. Είμαστε κατεξοχήν μεσογειακές χώρες και προσπαθούμε και οι δύο για σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και καλύτερη συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό  και τραπεζικό στην Ευρωζώνη, τονίζοντας όμως ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι μόνο ένα πλαίσιο οικονομικών δεδομένων, αλλά πρέπει να αφορά και τους πολίτες.

«Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία [στην Ευρωζώνη], να μην είναι μια πορεία αποκλεισμών αλλά συνεργασίας» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η βελτιωμένη αρχιτεκτονική της Ευρώπης πρέπει να αφορά βελτιωμένες πολιτικές, όχι μόνο κοινό ΥΠΟΙΚ. «Θα ήθελα μια Ευρώπη υπέυθυνη απέναντι στους πολίτες της. Χρειαζόμαστε απασχόληση, ανάπτυξη, καινοτομία» πρόσθεσε.