Skip to main content

Τσίπρας: «Ο Παπανδρέου κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να απαξιώνει το Σύνταγμα.
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως «ο κ. Παπανδρέου έχει εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι άλληςχώρας και είναι υποχρεωμένος να σέβεται το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να τοαπαξιώνει και να το κάνει κουρελόχαρτο».

Μιλώντας σε σημερινή ημερίδα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ασφαλιστικό και το εργασιακό ζήτημα είναι μείζον για την κοινωνία καιδεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονομερώς από τα κόμματα και τους πολίτες,αλλά είναι αναγκαία η συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο δημόσιο λόγο η κυβέρνηση ξεχνά σκόπιμα το λόγο ύπαρξης τουασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δημιουργήθηκε, όπως είπε, «για τηνπροστασία των κοινωνικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν είναιδημοσιονομικό αλλά κοινωνικό».

Είπε ακόμη ότι όσοι επιχειρούν τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματοςεπικαλούνται την πληθυσμιακή γήρανση και την έλλειψη εργατικούδυναμικού, ενώ επεσήμανε ότι η πληθυσμιακή γήρανση θα έπρεπε νααντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια με ενίσχυση των νέων ανθρώπων.

Όσον αφορά στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, είπε ότι είναι λάθος ηάποψη αυτή, καθώς, όπως συμπλήρωσε, εργατικό δυναμικό υπάρχει, αλλάαπουσιάζει η πολιτική βούληση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι ο αγώνας για τη σωτηρία του Ασφαλιστικούείναι αγώνας προστασίας της κοινωνίας και αφορά την ίδια τη δημοκρατίακαι δεν αφορά μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά το ίδιο το μέλλον τωνεπόμενων γενεών, τονίζοντας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην επικείμενηψηφοφορία θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές των πολιτών των περιφερειώντους και να μην υποκύψουν, όπως είπε, στις πιέσεις που θα δεχθούν σταπολιτικά τους γραφεία.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των εργαζομένων που συμμετείχαν στην ημερίδα άσκησαν έντονη κριτική στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις διατάξεις.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης, υπεραμύνθηκε της στάσης πουτηρεί η ΓΣΕΕ απέναντι στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, λέγονταςότι κάθε φορά συνυπολογίζει και συνεκτιμά τις δυνατότητες και τιςαντοχές του συνδικαλιστικού κινήματος. Ανέφερε ακόμη ότι η ΓΣΕΕ είναικάθετα αντίθετη με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δενπρέπει να ψηφιστεί, καθώς, όπως είπε, ρίχνει μονομερώς τα βάρη στονεργαζόμενο, ανατρέποντας τη δομή και τη φιλοσοφία της κοινωνικήςασφάλισης.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, είπε ότι γίνεταιπροσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητά αντίθεση μεταξύ των εργαζομένων στονδημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εξέφρασε την αντίθεση της ΑΔΕΔΥστις ενοποιήσεις των ταμείων και ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις θασυνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.