Skip to main content

Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της ΕΕ στρέφεται ενάντια ολόκληρης της ΕΕ.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, το οποίο επισκέπτηκε σήμερα.

«Τα θαλάσσια σύνορα, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, είναι σύνορα όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου. Και να θυμούνται ότι οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της ΕΕ στρέφονται ενάντια όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μιλώντας μπροστά και στα στελέχη του «Γαύδος», τόνισε ότι «θέλω να είμαι απόλυτα ευθύς: το πρόσφατο περιστατικό ήταν αποτέλεσμα απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής. Μιας στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το μήνυμά μας και τώρα και αύριο και πάντα είναι μήνυμα σαφές: οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού είναι στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές, όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχτεί, ούτε να ανεχτεί καμιά αμφισβήτηση της εθνικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παίζει παιχνίδια. Είναι μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες. Μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας».

Κάποιους τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις εξελίξεις στην περιοχή. Πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή την πραγματικότητα, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Με απόλυτη νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Το λιμενικό θα συνεχίσει αποδεικνύοντας «θάρρος αλλά και πατριωτική ευθύνη». Τις κρίσιμες στιγμές, η επίδειξη ψυχραιμίας συνιστά γενναιότητα, τόνισε και συνεχάρη το πλήρωμα του «Γαύδος».
«Αντιθέτως η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν μονάχα στάση ανευθυνότητας αλλά και στάση δειλίας, θρασυδειλίας θα έλεγα», συμπλήρωσε με νόημα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος τόσο σε επίπεδο προσωπικού, με προσλήψεις, όσο και σε υλικό. Σημείωσε ωστόσο ότι οι ικανότητες των στελεχών έχουν να κάνουν με τη ναυτοσύνη και με την ελληνική ψυχή.

Αναφέρθηκε στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συνολικά, κατά τον τελευταίο χρόνο, κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις, υψηλής επικινδυνότητας.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας. Με ισχυρή παρουσία και σε στενή συνεργασία με την FRONTEX που διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στο Αιγαίο. Στα θαλάσσια σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ και για το λαθρεμπόριο καπνικών, έγιναν 140 συλλήψεις και κατασχέθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, με εκτιμώμενο κόστος δασμών στα 9 εκατομμύρια ευρώ.