Skip to main content

Τσίπρας: Προτεραιότητά μας ο ενεργειακός προγραμματισμός

Θα εφαρμόσουμε γρήγορα και πλήρως τη Συμφωνία για το Κλίμα, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Φόρουμ για την Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά, στα Χανιά

Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε γρήγορα και πλήρως τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο 1ο Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ», που πραγματοποιείται στα Χανιά.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην τοπική οικονομία των νησιών, η στροφή τους στην καθαρή ενέργεια και η απεξάρτηση τους από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη. Παράλληλα, τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προώθηση και ηλεκτροκινητικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι αυτό το Φόρουμ, «που πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο νησί της Κρήτης, ενός θαλάσσιου έθνους, του οποίου πολλά νησιά και νησίδες στο Αιγαίο συνθέτουν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Ευρώπης να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα νησιά».

Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Επίσης, σημείωσε ότι συμπληρώνει τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η χώρα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύπαρξη των οποίων θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών.

Σε συνεργασία με την Επιτροπή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα προχωρά επίσης με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας.