Skip to main content

Γιούνκερ: Ο λαός υπέφερε, αλλά πλέον η Ελλάδα είναι σε καλή κατάσταση

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την απόφαση της ΕΕ να βγάλει την Ελλάδα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Μήνυμα αποφασιστικότητας για την ανάκαμψη της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν, τον οποίο ευχαρίστησε για την απόφαση της Ε.Ε. να βγάλει την Ελλάδα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

«Η επίσκεψή σας γίνεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ανακοίνωσή σας χθες, ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού υπερβολικού ελλείμματος, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Και οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009, όταν το ελληνικό έλλειμμα έφτασε το 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα, βρίσκεται στο 1,2%, ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες. Και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μοναδική η συγκυρία για την Ελλάδα», συμπλήρωσε. 

«Ηταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής προς τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει περισσότερο από άλλους λαούς», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος αναγνώρισε τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας και για αυτό η Κομισίον πήρε και τη χθεσινή απόφαση.

«Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015, το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδο του 5,1%, είχε ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον, ναι, η χώρα σας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας. Οφείλω έναν φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, ιδίως στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες. Οφείλω αυτό να το αναγνωρίσω στον ελληνικό πληθυσμό», τόνισε.