Skip to main content

Τσίπρας: Σιδηροδρομική διασύνδεση Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης-Πειραιά

Η πόλη καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας, είπε ο πρωθυπουργός - Αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας με τη Σερβία

Την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που διεξάγεται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια του Συμβουλίου, υπεγράφησαν οκτώ συμφωνίες σε μια σειρά από τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα δίκτυα και ο τουρισμός:

- Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο χωρών.
-Συμφωνία στον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Συμφωνία για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού.
- Συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης.
- Μνημόνιος Κατανόησης για την ανάπτυξη των Σιδηροδρομικών Μεταφορών.
- Συμφωνία για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας.
- Συμφωνία για την ενεργειακή συνεργασία.
- Συμφωνία για την Πολιτιστική Συνεργασία.

«Έχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για έναν καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη φιλία των δυο χωρών μπορεί να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη την πόλη που φιλοξενεί το πρώτο ανώτατο Συμβούλιο, μια πόλη που, όπως είπε, καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.

«Η Ελλάδα παραμένει στους τρεις σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία», ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης Πειραιά - Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι. Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασίας, με τους αγωγούς ΤΑP, IGB και IBS. Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε και συνεργασία των δυο λαών στον τουρισμό και ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας και ανέφερε ότι αναβαθμίζονται ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, και μεταναστευτικού. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Τέλος ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι μετά από επίσημη πρόσκληση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.