Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
x

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (VID)

Από το 19,17% που βρισκόταν το 2014, η αδήλωτη εργασία μειώθηκε στο 13,58%, αναφέρεται σε βίντεο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας σε βάρος των εργαζόμενων με στοχευμένα μέτρα και ελέγχους αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, που συνοδεύεται από βίντεο αναφορικά με την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας.

«Προασπίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού (primeminister.gr), στην οποία τονίζεται ότι «κεντρικός στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα η κυβέρνηση «με μια σειρά πρωτοβουλίες –όπως η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, η εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος και η επέκταση του Μητρώου Παραβατικότητας, οι στοχευμένοι έλεγχοι στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, η αναβάθμιση υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών, ο συντονισμός και η κοινή δράση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και η ίδρυση ειδικού τμήματος Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας– πέτυχε και μείωσε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας».

Τονίζεται επίσης ότι «για πρώτη φορά: μπαίνει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας με την εφαρμογή μέτρων που προβλέπουν υψηλά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις απολάμβαναν ασυλία, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία, οι νόμοι για τις υπερωρίες ενεργοποιούνται και οι εργαζόμενοι προστατεύονται από τον εξαναγκασμό σε εικονικές, οικειοθελείς αποχωρήσεις από τη δουλειά τους».

«Aποτέλεσμα: Από το 19,17% που βρισκόταν το 2014, η αδήλωτη εργασία μειώθηκε στο 13,58% ενώ στους εργαζόμενους καταβλήθηκαν περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ, από δεδουλευμένες οφειλές» καταλήγει η ανάρτηση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ