Skip to main content

Τσίπρας: Το 2017 η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται νέα δάνεια

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε ξεφύγει από τις επιπτώσεις των capital controls, και θα είμαστε ξανά στην ανάπτυξη, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αρχές του 2017 η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται νέα δάνεια και άρα, επιτροπεία, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο «Euronews».

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παροδική ύφεση θα έχει τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ εκτίμησε ότι «θα έχουμε ξεφύγει από τις επιπτώσεις των capital controls, θα είμαστε ξανά στην ανάπτυξη με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος».

«Νομίζω ότι είναι ένας εφικτός στόχος, αν όχι στο τέλος του 2016, στις αρχές του 2017, η χώρα να είναι ξανά στις αγορές και άρα να μην χρειαζόμαστε τα νέα δάνεια και την επιτροπεία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερθείς στη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις, αν και διαβεβαίωσε ότι «έχει καθαρή τη συνείδησή του».

Σχετικά με το χρέος, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά συζητείται, όχι αν πρέπει, αλλά σε ποια έκταση και βάθος θα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση. «Ο κ. Σαμαράς όχι μόνο δεν έβαλε το θέμα του χρέους στο τραπέζι αλλά έλεγε δεξιά και αριστερά ότι το χρέος είναι βιώσιμο» τόνισε εν συνεχεία.

«Εμείς είμαστε έντιμοι άνθρωποι. Όταν έχουμε δεσμευτεί σε μια συμφωνία, θα την υλοποιήσουμε. Ζητάμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά», ανέφερε και υπενθύμισε ότι η συμφωνία έχει αρνητικά σημεία, αλλά έχει σημεία όπως αυτά που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την παύση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τη διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Αναφερθείς στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπερθεμάτισε ότι έχουν διαφορετική κοσμοθεωρία, εντούτοις έχουν μια ειλικρινή σχέση. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «την πρώτη περίοδο της διαπραγμάτευσης έδωσε μια μεγάλη δυναμική. Μετά τη στοχοποίηση που έλαβε από τους περισσότερους εταίρους, σταμάτησαν να τον ακούνε, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους, έπρεπε να αλλάξει». «Νομίζω ότι χωρίσαμε σαν φίλοι», έσπευσε να τονίσει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «νίκη της επτάμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης ότι αλλάξαμε το πρόσημο στην κοινή γνώμη της Ευρώπης για τον ελληνικό λαό», και πρόσθεσε ότι «το κλειδί που σήμερα είμαστε ζωντανοί και όρθιοι ήταν το δημοψήφισμα, καθώς διαφορετικά θα είχαμε πολύ σκληρά μέτρα χωρίς χρηματοδότηση, και άρα νέο αδιέξοδο σε 3 με 5 μήνες».

Σ’ αυτό το σημείο, εξήγησε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές, το μήνυμα θα είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει όρθια και διεκδικεί έναν άλλο δρόμο για την Ευρώπη.

Στο ερώτημα με ποιους θα συνεργαστεί, στο ενδεχόμενο όπου οι ΑΝΕΛ δεν μπούνε στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι απολύτως εφικτός στόχος η απόλυτη πλειοψηφία, επισημαίνοντας ότι «ακόμη και αν επιτευχθεί θα επιδιώξουμε συνεργασίες».

Αν δεν επιτευχθεί, υποστήριξε, έχουμε το πρόγραμμά, έχουμε σχέδιο, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα στη Βουλή που δεν θα διακινδυνεύσουν μια νέα εκλογική αναμέτρηση και άρα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει κυβέρνηση που θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε στις 25 Γενάρη.