Skip to main content

Τσίπρας: Το χθεσινό συλλαλητήριο πήρε μορφή από ακραία στοιχεία

Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, είπε ο πρωθυπουργός. Επιδίωξη οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Βλέπει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έφερνα αντίρρηση στο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, άλλωστε έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Ωστόσο το χθεσινό συλλαλητήριο πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία, είχε ποιοτική διαφορά από προηγούμενα. Να απευθυνθώ στους πολίτες που έχουν ευαισθησίες στα εθνικά θέματα και να πω ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην πρώτη ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, η οποία αφορούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και το χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Όπως είπε «αυτοί που εκπροσώπησαν χτες την διαφορετική άποψη δεν είναι άνθρωποι που σέβονται τη δημοκρατία και την άλλη άποψη. Δεν πρέπει να ταυτίσουμε τους ακραίους φανατικούς που είδαμε χτες με όσους ήταν τον Φεβρουάριο στα συλλαλητήρια».

Υπογράμμισε ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. «Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων. Είπε ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν αποτέλεσμα διεθνών πιέσεων. «Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε.  Αδράξαμε τις ευκαιρίες που έδωσε η πολιτική αλλαγή στην γείτονα χώρα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε έναν εθνικιστή στην ηγεσία της ΠΓΔΜ που όχι μόνο δεν ήθελε να μιλά για αλλαγή αλλά ήθελε καθημερινά να κλέβει την Ιστορία και να γεμίζει τις πόλεις με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες. Τη στιγμή που εξελέγη μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς αδράξαμε την ευκαιρία. Τον αν αυτή η λύση ικανοποιεί και τον διεθνή παράγοντα είναι άλλο θέμα.  Εάν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα που δεν ήταν επωφελή για τη χώρα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ενδώσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που απορρίπτει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τα Σκόπια ανέφερε ότι οι γείτονες ορθώς κάνουν δημοψήφισμα, αφού αλλάζει το όνομα, το Σύνταγμα κ.ά. «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Είναι μια ακόμη διμερής συμφωνία», εξήγησε.

Διόδια

Για τα διόδια και τις αυξήσεις τους στην Εγνατία Οδό, είπε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την αναλογική χρέωση και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν σημαντικά οι πολίτες, ενώ για τους κατοίκους των περιοχών των διοδίων θα ληφθούν ρυθμίσεις και θα υπάρξουν ελαφρύνσεις.

ΟΑΣΘ

Ερωτηθείς για τον ΟΑΣΘ και τα προβλήματά του, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο παλιός οργανισμός ήταν μια πολύ αμαρτωλή ιστορία και έκανε λόγο για εξοικονόμηση λόγω χρηστής διαχείρισης στη νέα κατάσταση 100 εκατ.ευρώ.

Επίσης υποστήριξε ότι βάσει των στοιχείων που του έδωσαν κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία σε σχέση με το παρελθόν,  ενώ μίλησε για την ψηφιοποίηση στον ΟΑΣΘ και είπε πως κάθε προσπάθεια εξυγίανσης συναντά εμπόδια, αλλά στο τέλος ζήτησε από τους Θεσσαλονικείς πίστωση χρόνου για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Γήπεδο ΠΑΟΚ

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση ώστε ο χώρος του στρατοπέδου που ανήκει στο υπ. Άμυνας να παραχωρηθεί για το γήπεδο του ΠΑΟΚ. «Εφόσον υπάρχει επενδυτής που θα χρηματοδοτήσει, η πολιτεία θα συνδράμει», σημείωσε.

Helexpo-ΔΕΘ

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως «προχωράμε άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ», θέτοντας ως ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτού του πρότζεκτ το 2026.

Επιδίωξη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν σκέπτεται τετραπλές κάλπες τον Μάιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ο βασικός του στόχος» είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, τον  Οκτώβριο του 2019, προσέθεσε ωστόσο πως «αυτό θα κριθεί από το πως θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα». Η φράση του χαρακτηριστικά ήταν: «η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της 4ετους θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και πιστεύω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να συμβεί. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία. Θα είναι συλλογική και όχι μόνο προσωπική επιτυχία να γίνουμε η πρώτη κυβέρνηση που θα κλείσει τον κύκλο της και τη συνταγματική επιταγή».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές . «Το βασικό δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι αν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της μπροστά ή θα γυρίσει πίσω στις σπατάλες και τη διαπλοκή», υπογράμμισε.

Παράλληλα αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εκλογές υπογράμμισε πως αυτές «θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα την οποία παραμορφώνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά».

 Για τις χθεσινές εξαγγελίες και παροχές

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου "παροχολογία", ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε.

«Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε. Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Όσα εξαγγείλαμε χθες είναι απολύτως εφικτά, δεν αποτελούν πισωγύρισμα. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό. Μόνο κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα για να ελαφρύνουμε όσους σήκωσαν τα βάρη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμη ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως θα υπάρχει χώρος για κοινωνικό μέρισμα, πάει καλά η οικονομία.

Για Πάνο Καμμένο και Σκοπιανό

Σέβομαι την στάση του Πάνου Καμμένου καθώς είναι οι αρχές που πιστεύει, αλλά διαφωνώ μαζί του, είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά τον κυβερνητικό του εταίρο και τη στάση του στο Σκοπιανό. «Η λύση που θέλει ο Πάνος Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων», ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, πως εμπαίζει εκείνους που έχουν ευαισθησίες με το ζήτημα, καθώς κρατά διαφορετική στάση εντός και εκτός Ελλάδος. «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της σύνθεσης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ξαφνικά κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του. Τζάμπα μαγκιά να λέει ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό πως εμείς δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία, αλλά θα την εφαρμόσουμε», υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Η άνοδος του 10ετούς ομολόγου

«Χτίσαμε «μαξιλάρι» ρευστότητας που διασφαλίζει όταν η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην «κατάλληλη στιγμή». Αν δεν είχαμε χτίσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο», επισήμανε ο κ.Τσίπρας.

Άσκησε δε κριτική σε όσους βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα και στον κ. Μητσοτάκη και απέδωσαν το «τσίμπημα» στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου «στις παροχές –έτσι αναφέρουν τις ελαφρύνσεις- που θα ανακοίνωνα στη ΔΕΘ. Στο τέλος της εβδομάδας υποχώρησε η απόδοση κατά 50 μονάδες βάσης».

Για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών

Η διαδικασία θα προχωρήσει και θα υπάρξει κανονικά η αδειοδότηση, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός. «Εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση», είπε και σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».

Εξαιρετικός πρόεδρος ο Προκόπης Παυλόπουλος

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικό τον σημερινό πρόεδρο, που κάνει πολύ καλή δουλειά και τιμά τη χώρα εντός και εκτός Ελλάδας.  «Δεν βλέπω τον λόγο να συζητάμε για εκλογή Προέδρου», δήλωσε.

Συντάξεις

Σε ερώτηση για το θέμα της μείωσης των συντάξεων και τη στάση των δανειστών υπογράμμισε ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έχει αυστηρή επιτροπεία, είναι όμως χώρα της Ευρωζώνης. «Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης παραδίδουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο στην Ε.Ε. προκειμένου να εξεταστεί αν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, που βγάζουν προϋπολογισμούς. Το ίδιο γίνεται και με την Ιταλία. Εμείς θα καταθέσουμε τον δικό μας έχοντας καλύτερη εικόνα για την επίτευξη τους στόχου για πλεόνασμα 3,5%., οπότε θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ για την εφαρμογή του πακέτου των περικοπών. Δεν θα προβούμε σε καμία περίπτωση σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα μεταρρυθμίσεων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που μας έδωσε το υπερπλεόνασμα», είπε και πρόσθεσε: «Η περικοπή στις συντάξεις δεν θα έχει καμία επίπτωση στη δομή, θα το εξηγήσουμε κι αυτό στους εταίρους μαζί με τα άλλα επιχειρήματα και πιστεύω ότι έχουμε σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει».

Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει Αργεντινή

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σχέδιο Πινοσέτ το σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό, ενώ είπε πως δε θέλει η Ελλάδα να γίνει η σημερινή νεοφιλελεύθερη Αργεντινή, φέρνοντας το ΔΝΤ ξανά, όπως θα γίνει κι εφόσον γίνει η ΝΔ κυβέρνηση.

Πυρκαγιά στο Μάτι

Για την πυρκαγιά στο Μάτι είπε ότι η ΝΔ παίζει ένα παιχνίδι πολιτικής τυμβωρυχίας προσπαθώντας να αποκομίσει οφέλη από μια τραγωδία. Όπως είπε διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη, ενώ έχει καλέσει έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα στο εξωτερικό, τον κ. Γκολντάμερ, να συντάξει πόρισμα. 

Ερωτηθείς αν γνώριζε πως υπήρχαν νεκροί κατά τη σύσκεψη, το βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι ο κ.Τσίπρας είπε: «Θα ήμασταν πολύ ανόητοι αν το βράδυ της τραγωδίας, είχαμε μέλημα να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Οι νεκροί ούτε κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται. Η κριτική στη Δημοκρατία είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχει ένα όριο το οποίο, αν ξεπεράσει κανείς, η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας προπαγάνδας που τελικά είναι επωφελής γι’ αυτόν που τη δέχεται. Με δική μου εντολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -για πρώτη φορά- ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα τον αριθμό των επιβεβαιωμένων έως τότε νεκρών. Τι νόημα έχει η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία ότι προσπαθήσαμε να τους κρύψουμε;»

Αφορολόγητο

Σε ερώτηση για το αφορολόγητο ο κ.Τσίπρας απάντησε: «Κάθε χρόνο στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Εκτίμηση μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από τον στόχο και το 2020. Ωστόσο, επειδή έχουμε και εκλογές πριν το 2020, η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου θα εξαρτηθεί και από αυτό. Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».

Για τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι η πλωτή δεξαμενή υγροποίηση αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είπε ότι δε θα γίνει ιδιωτικοποίηση όπως στη Θεσσαλονίκη αλλά το ΤΑΙΠΕΔ θα παραχωρήσει κάποιες δραστηριότητες.

Για τη σιδηροδρομική Εγνατία ο κ. Τσίπρας είπε ότι προχωρά, θα χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν και διακρατική εταιρία θα αναλάβει το κόστος κατασκευής, αλλά και τα έσοδα.

 Για την επιστροφή των θεσμών είπε ότι οι θεσμοί θα έρχονται όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. «Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά με τους θεσμούς, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180%. Οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, αλλά ο τρόπος που θα επιτυγχάνονται είναι δική μας υπόθεση, αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή», είπε.

Για το χρέος

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε «καθαρό διάδρομο» χαμηλών αποπληρωμών του χρέους μέχρι το 2032. Το χρέος μας καθίσταται πλέον βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές και το βλέπουμε και με επενδυτές που σπεύδουν στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι η πιστοληπτική γραμμή δεν θα εξασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα, ενώ είπε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε μνημόνια, γιατί αυτό είναι η πιστοληπτική γραμμή, ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο», ανέφερε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στερείται σοβαρότητας το επιχείρημα πως χρειαζόμασταν πιστοληπτική γραμμή για να διατηρήσουμε το waiver. «Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests, μειώνουν τα κόκκινα δάνεια. Πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες», σημείωσε.

Ερώτηση για τη νομοθέτηση των εξαγγελθεισών μέτρων

Ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019. «Εξαίρεση ο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του. Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει», ανέφερε.

Αναγνώρισε ότι η σχέση Ελλάδας-Ρωσίας πέρασε κρίση και είπε ότι έχει πρόσκληση να επισκεφτεί τη χώρα και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν κάτι που θα γίνει. «Πέρασαν μια μικρή περιπέτεια οι σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι δουλεύουμε για να αποκατασταθεί η κανονικότητα.

Για τον τουρισμό ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι και φέτος θα είναι τα αποτελέσματα τόσο καλά όσο και πέρσι.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον πλέον για την Ελλάδα, που ενισχύθηκε από την καλή πορεία της οικονομίας, ενώ τόνισε πως μόνο η κυβέρνηση του μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις  διότι οι άλλοι έχουν δεσμεύσεις και υπηρετούν συμφέροντα.

Σχετικά με το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον είπε ότι η ΔΕΘ που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε μετατραπεί σε… εμποροπανήγυρη πλέον αποτελεί διεθνές γεγονός και καταγράφεται τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ρεκόρ επενδύσεων του 2017 θα επαναληφθεί. «Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία για να ξεκολλήσουν πρότζεκτ που είναι ώριμα», είπε.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο, όταν σταματάς να κάνεις πετάλι, πέφτεις», είπε ακόμη και πρόσθεσε:«Μόνο εμείς μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Δεν προχώρησαν οι προηγούμενοι, γιατί είχαν δεσμεύσεις διαπλοκής. Πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά για τη Λερναία Ύδρα, τη γραφειοκρατία. Για τη γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης».

 Για την ανεργία τόνισε ότι δεν πανηγυρίζει για το 19% της ανεργίας. «Αλλά έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ο στόχος που έθεσα είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να γίνουμε χώρα – πρότυπο και η ανεργία να πέσει στο 10%», ανέφερε.

Στόχος, εξάλλου, είναι να σταματήσει το brain drain και οι νέοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αμαρτωλή υπόθεση τον χώρο του φαρμάκου στην Ελλάδα και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει αύξηση δαπανών για το φάρμακο. «Έχουν ήδη δρομολογηθεί διαρθρωτικά μέτρα για έλεγχο ζήτησης-κόστους. Μέλημά μας η στήριξη της εγχώριας Βιομηχανίας Φαρμάκου».

Συνεργασία με κεντροαριστερά

Για την προοπτική συνεργασίας και συμπόρευσης με δυνάμεις της κεντροαριστεράς ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο διάλογος είναι διαρκής και απέρριψε συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη  επειδή έχει ενσωματώσει ακροδεξιά στοιχεία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη με απόλυτα διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν έχει κλειστά μάτια. Συγκυβερνάμε με μια δύναμη της δεξιάς και τους Οικολόγους. Έχουμε κουλτούρα διαλόγου. Η επόμενη ημέρα μπορεί να περιλαμβάνει διάλογο με ευρύτερες δυνάμεις, όχι όμως με δυνάμεις που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω», σημείωσε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Γ. Δημαρά για την απώλεια του γιου του.

Για την απλή αναλογική και το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην αυτοδιοίκηση  ο πρωθυπουργός είπε ότι δε διαισθάνεται τέτοιο κίνδυνο. «Πρέπει να ξεκινήσουμε την κουλτούρα συνεννόησης και διαλόγου από το πρώτο κύτταρο της πολιτικής», είπε και υπερασπίστηκε τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση. Στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όλοι θα καταλάβουν τα οφέλη από τη μεταρρύθμιση,  σημείωσε.

«Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στηρίξει τον κ. Πατούλη» απάντησε ο κ. Τσίπρας για το ενδεχόμενο συνεργασιών του κόμματός του με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Ναι στις στηρίξεις προσώπων από την κεντροαριστερά  το κέντρο ή και την κεντροδεξιά  όχι στη συνεργασία με τη ΝΔ διότι δεν έχουμε την ίδια ατζέντα, είπε.

Ο ίδιος επαναβεβαίωσε τη στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

 Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης και τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ σημειώνοντας ότι επί τριάμισι χρόνια τα πήγε εξαιρετικά και ήταν πολύ αποτελεσματική. Σε νέα ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό και το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση είπε: «Κι άλλες παρεμβάσεις δεν είχαν τη στήριξη των ΑΝΕΛ, αλλά πέρασαν από το ελληνικό κοινοβούλιο και τις ψήφισαν άλλοι βουλευτές. Το Φεβρουάριο θα εξετάσουμε τα δεδομένα με τον Πάνο Καμμένο», είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ανήσυχος για την ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή στροφή στην Ευρώπη και είπε πως ανάχωμα θα είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Διαφωνία με ΣΕΒ

Σε ερώτηση για τη διαφωνία του ΣΕΒ με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ.Τσίπρας είπε ότι η διαφωνία είναι περισσότερο ιδεολογικού χαρακτήρα. «Οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης για τον κατώτατο μισθό. Το μίγμα πολιτικής που ανακοίνωσα δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανακοίνωσα τη μείωση των εισφορών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε κλίμα συναίνεσης», ανέφερε.

Για τις συνομιλίες με την Αλβανία ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα θέματα είναι δύσκολα, αλλά οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά, αναφέροντας μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες. «Δεν υπάρχει θέμα "τσάμικου"» δήλωσε ο πρωθυπουργός.