Skip to main content

Τσίπρας:Με το εθνικό απολυτήριο η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως στελεχώθηκαν τα σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ προανήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, ώστε να δρομολογηθεί η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Παιδείας όπου βρίσκεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, καθώς όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας, ανακοίνωσε πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, ενώ παράλληλα ανέφερε πως φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

«Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «στελεχώσαμε εγκαίρως τα σχολεία ειδικής αγωγής και κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κατακτηθεί ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας».

«Λύνουμε ένα θέμα που μας απασχολεί από τότε που ήμουν συνδικαλιστής φοιτητής στο Πολυτεχνείο, αναγνωρίζουμε τα πενταετή προγράμματα σπουδών ως μεταπτυχιακά, ως μάστερ», ανακοίνωσε επίσης.

Για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δήλωσε: «Τις επόμενες μέρες φέρνουμε στη Βουλή ένα ν/σ που φέρνει δυνατότητα μεταπτυχιακής φοίτησης σε όλους, ανεξαρτήτως οικονομικών, ορίζουμε ανώτατο όριο αμοιβής των καθηγητών, ενισχύουμε τα προγράμματα που λειτουργούν χωρίς τέλη φοίτησης, ενώ κάνουμε και παρεμβάσεις στην διοίκηση, καθώς οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, μια αλλαγή που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες συναινέσεις και θα αποτρέψει κακώς κείμενα. Οι φοιτητές μένουν απέξω από την διαδικασία εκλογής, αλλά όχι έξω από τα όργανα, καθώς συμμετέχουν μέσα από δικές τους διαδικασίες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις και για στήριξη της έρευνας, λέγοντας πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε το brain drain, από το 2015 αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ συνολικά και φυσικά έχουμε προχωρήσει σε στοχευμένη στρατηγική για τα ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτούνται θέσεις για νέους επιστήμονες.

«Ιδρύσαμε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την έρευνα και έχουμε σχέδιο να αξιοποιήσουμε τα ερευνητικά αποτελέσματα για να δημιουργήσουμε εταιρείες start-up», τόνισε.