Skip to main content

Τσιρώνης: Φταίει ολόκληρη η κοινωνία για τη μολυνση στον Σαρωνικό

Η παγκόσμια οικονομία δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

«Την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος στο οικολογική καταστροφή που έφερε το μαζούτ που διέρρευσε από το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός δήλωσε: «Την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που εξαπολύθηκαν εναντίον της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για καθυστερημένη κινητοποίηση, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι σε όλο τον κόσμο ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν τις επιχειρήσεις καθαρισμού και ότι αν κάναμε κρατική εταιρεία για αυτές τις δουλειές με όλο τον εξοπλισμό και το προσωπικό που χρειάζονται θα μας έλεγαν κρατιστές.

«Αν τολμούσαμε να πούμε ότι θα φτιάξουμε κρατικό μηχανισμό για πετρελαιοκηλίδες στο Λιμενικό με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό θα μας λέγανε κρατιστές. Έτσι είναι η διεθνής πρακτική. Μάλιστα δεν ισχύει ότι δεν υπήρχε ενημέρωση», ανέφερε.

«Δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι συνέπειες της ρύπανσης», είπε αναφορικά με τη ρύπανση που προκάλεσε στα ύδατα και τις παραλίες.