Skip to main content

Τσιρώνης: Ο Βαρουφάκης παρουσίασε στο υπουργικό το plan B με τα ΙOUs

O αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι ήταν υπέρμαχος του σχεδίου που αποκάλυψε ο πρώην ΥΠΟΙΚ στο υπουργικό συμβούλιο - Τι σχολιάζει η ΝΔ.

Στην αποκάλυψη ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε παρουσιάσει το Plan b του με επίκεντρο τα MOUs στο υπουργικό συμβούλιο προχώρησε ο Γιάννης Τσιρώνης.

«Ο κ. Βαρουφάκης μας είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το MΟU (σ.σ IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή… Μού χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό, το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι (…)» υπογράμμισε αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «αυτά τα νομίσματα δεν διανέμονται από τράπεζες, είναι πρωτοβουλίες πολιτών… κινηματικό χρήμα, LEDS (Local Exchange Trading Systems)».
«Aυτά τα χρήματα στην Ευρώπη δεν τα κυκλοφορεί το δημόσιο, είναι άλλο πράγμα» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την υπόθεση Καμμένου και τις συνομιλίες του ΥΕΘΑ με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, ο κ. Τσιρώνης είπε: «Δεν με ενδιαφέρει πόσα τηλέφωνα έκανε ο Καμμένος στον βαρυποινίτη ή αν τον πήρε ο βαρυποινίτης του ζήτησε την προστασία, αυτά είναι δικονομικά θέματα θα τα λύσει η Δικαιοσύνη ... όπως δεν με ενδιαφέρει πόσα ραντεβού έκανε η οικογένεια Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο». «Έπρεπε να είναι κάποιοι άνθρωποι στη φυλακή και να ‘ναι στη φυλακή… Θα το κρίνω εγώ ως πολίτης» δήλωσε ακόμα. «Να το σεβαστώ ότι δεν είναι Λαϊκή Δημοκρατία η χώρα μας, την άποψή μου είπα» τόνισε μάλιστα ερωτηθείς από το δημοσιογράφο. «Ό,τι έρθει στη Βουλή (για την υπόθεση Καμμένου) τότε θα το συζητήσουμε» δήλωσε τέλος για το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας

Τις αποκαλύψεις Τσιρώνη αναφορικά με τον Γιάννη Βαρουφάκη σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Ο τότε, αλλά και τώρα υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο πρώην υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο I.O.U. και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του. Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη» τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως σχολιάζει η ΝΔ, «αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες»

«Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι "το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μια νυχτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή". Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ» καταλήγει η ανακοίνωση.