Skip to main content

Turnand: Η θήκη που μετατρέπει το κινητό σου σε gameboy

Μια προστατευτική θήκη, την οποία μόλις την γυρίσεις και εφαρμόσεις στο μπροστινό μέρος του κινητού σου μετατρέπει το smartphone σου σε game boy.

Η προστατευτική θήκη κινητού Turnand, φέρνει μαζί του το άρωμα των 90s και ξυπνάει σε όλους μνήμες και εικόνες εφηβικές.

Ο λόγος για το πρώτο προϊόν της start-up δύο Θεσσαλονικέων: μια προστατευτική θήκη κινητού, την οποία μόλις την γυρίσεις και εφαρμόσεις στο μπροστινό μέρος του κινητού σου μετατρέπει το smartphone σου σε κανονικό game boy.

Εκείνο το βράδυ που ο Βαγγέλης Νομικός και ο Σταύρος Μωυσίδης συνέλαβαν την επιχειρηματική τους ιδέα, ούτε που τους περνούσε από το μυαλό ότι περίπου δύο χρόνια αργότερα αυτή θα τους χάριζε δύο βραβεία και θα εκθειαζόταν από αρθρογράφο της Wall Street Journal.

Η πρωτότυπη αυτή θήκη κινητού δεν ήταν το πρώτο επιχειρηματικό βήμα των νέων. Άλλωστε η ιδέα για τη δημιουργία της ήρθε, όπως μου λέει ο Βαγγέλης Νομικός, μέσα από μια αποτυχία. «Τρέχαμε ένα άλλο software με δημοπρασίες, φτάσαμε σε καλό επίπεδο αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε χρηματοδότηση και το παρατήσαμε. Το ίδιο βράδυ ψάχναμε μια θήκη που να μοιάζει σε gameboy και σκεφτήκαμε γιατί να μην φτιάξουμε μία εμείς με την οποία ο χρήστης να μπορεί να παίζει κιόλας».


Και εγένετο!

Η θήκη που έφτιαξαν οι δύο νέοι έχει πάνω κουμπάκια και ο σχεδιασμός της θυμίζει τις συσκευές Nintendo, πάνω στις οποίες «έλιωσαν» τα δάχτυλα της δικής τους και των κοντινών σε αυτή γενεών.

Η θήκη της Turnand χτυπάει ακριβώς στο θυμικό και το στοιχείο της νοσταλγίας και της ρετρό αισθητικής βρίσκεται στην καρδιά της δημιουργίας της. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του προϊόντος είναι ότι δεν χρειάζεται μπαταρίες ενώ μπορείς να το έχεις παντού μαζί σου κρατώντας απλά στο χέρι σου το κινητό σου.

Οι δύο επιχειρηματίες κατάφεραν να κάνουν την ιδέα τους πράξη και το προϊόν τους ετοιμάζεται σύντομα να βγει στα ράφια των πολυκαταστημάτων, καθώς έχουν κλείσει ήδη τις πρώτες τους προπαραγγελίες.

Η «έξυπνη» θήκη έγινε η βάση για να χτίσουν οι δύο νέοι την start-up κατασκευής έξυπνων περιφερειακών προϊόντων για φορητές συσκευές "Turnand", το όνομα της οποίας σημαίνει γύρνα (turn) και (and) και γεννήθηκε από την ιδιότητα του προϊόντος να μετατρέπει ένα κινητό σε παιχνιδοκονσόλα μόλις το γυρίσεις από την άλλη.


Βεβαίως ο δρόμος του Βαγγέλη και του Σταύρου που ξεκίνησε από ένα εφηβικό δωμάτιο και τους έφερε σε ένα επαγγελματικό γραφείο στη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων i4g δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Στην αρχή ξεκίνησαν με την οικονομική στήριξη των οικογενειών και των φίλων τους.

Η έλλειψη τεχνογνωσίας του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού, ο μικρός αριθμός start-ups που ασχολούνται με το hardware αλλά κυρίως η έλλειψη ρευστότητας και η σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση ήταν κάποια από τα βασικά προβλήματα που κλήθηκαν να λύσουν στα πρώτα τους κιόλας βήματα.

Κάποια εξ' αυτών λύθηκαν απλά βάζοντας μπροστά τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους. Για παράδειγμα όταν η εταιρεία χρειάστηκε να εμπλουτίσει το ανθρώπινο δυναμικό της, ξεκίνησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγών της AIESEC με αποτέλεσμα στην εταιρεία να απασχολούνται δωρεάν αυτή τη στιγμή ένας Ινδός graphic designer και ένας Ρουμάνος web designer.

Άλλα προβλήματα ωστόσο ήταν πιο περίπλοκα και χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς, συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού και ένα ταξίδι μέχρι την Κίνα, όπου η εταιρεία πλέον έχει τη γραμμή παραγωγής της αλλά και μια μικρή υποστηρικτική ομάδα.

«Όταν δεν έχει το cash flow, γίνεσαι δημιουργικός. Αυτό είναι το ωραίο στις start-ups: αντιμετωπίζεις προβλήματα που μάλλον δεν έχεις αντιμετωπίσει ποτέ, βρίσκεις τρόπους να το κάνεις, και στη διαδικασία αυτή ανακαλύπτεις κάτι καινούριο που ενδέχεται να είναι και πιο αποτελεσματικό από αυτό που έκανες μέχρι τώρα» αναφέρει ο Σταύρος Μωυσίδης.

Βεβαίως η θετική πορεία των δύο start-uppers δεν βασίζεται μόνο στην επιμονή και τη δημιουργικότητα τους αλλά και στη σωστή μεταξύ τους συνεργασία. Όταν ήταν μικροί, ο Σταύρος ήταν ο μαστροχαλαστής της οικογένειας που θα ανακατευόταν ανάμεσα σε εργαλεία και μηχανές και ο Βαγγέλης ο δημοσιοσχετίστας, που ανέβαινε στο ποδηλατάκι του και προσκαλούσε τους περαστικούς να μπουν στο κατάστημα της μητέρας του. Τους ανάλογους ρόλους έχουν αναλάβει τώρα και στη νέα τους επιχείρηση, συμπληρώνοντας, όπως λένε, ο ένας τον άλλον.



Η Turnand υποστηρίζεται από τη θερμοκοιτίδα i4g από το 2016 ενώ έχει λάβει το βραβείο «John & Mary Pappajohn Business Plan Award 2016» του ACT αλλά και το βραβείο καινοτόμου προϊόντος/εταιρείας «Παπαστράτος Start-Up / Scale-Up Greece Awards 2017».

Φέτος θα λάβει χρηματοδότηση από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενώ σύντομα θα συμμετάσχει και στην πλατφόρμα crowdfunding indiegogo με στόχο όλοι οι νοσταλγοί των 90s σε Ελλάδα και εξωτερικό να κρατήσουν σύντομα στα χέρια τους την ιδιαίτερη αυτή θήκη κινητού που θα τους χαρίσει ένα ταξίδι εξπρές στην ανεμελιά της εφηβείας τους.