Skip to main content

Τζάκρη: Πέντε εκατ. ευρώ για τους τευτλοπαραγωγούς

Η υφυπουργός Οικονομίας προσδιόρισε ως στόχο τον εξαπλασιασμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο

Πέντε εκατ. ευρώ δίνονται τις προσεχείς ημέρες στους τευτλοπαραγωγούς, ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Παράλληλα, η υφυπουργός προσδιόρισε ως στόχο τον εξαπλασιασμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο (φέτος καλλιεργήθηκαν 65.000 στρέμματα).

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ:

- από τον Απρίλιο και έως τον Ιούλιο κατέβαλε συνολικά 2.450.000 ευρώ σε 1.416 παραγωγούς, που αντιστοιχούν σε στρεμματική ενίσχυση 53 ευρώ το στρέμμα
- έως τις αρχές του Σεπτέμβρη θα καταβάλει τα υπόλοιπα από τις ολοκληρωμένες διαχειρίσεις των ετών 2012 και 2013.
- θα ακολουθήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση που αντιστοιχεί στο έτος 2014 και μέχρι το τέλος του 2016, τα ποσά που αντιστοιχούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση του 2015.

«Θα ξαναμπεί το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης σε κανονική τροχιά» είπε η κα. Τζάκρη, τονίζοντας ότι «έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες που προβλέπονται από τη συμφωνία χρηματοδότησης, της νέας χρηματοδότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από την πιστώτρια τράπεζα και τις επόμενες μέρες θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση που προβλέπεται από το σχέδιο αυτό χρηματοδότησης των 5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των οφειλών.

Επιπλέον, να πω ότι για πρώτη φορά δημιουργείται εκτεταμένη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού των δύο εργοστασίων του Πλατέος και της Ορεστιάδος -ο μηχανολογικός εξοπλισμός τους είχε απαξιωθεί-, πάντα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγικής αποδοτικότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, για να μπορέσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να προβούμε και σε σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.