Skip to main content

Τζανακόπουλος: Αν το ΔΝΤ δεν πάρει το χρέος, δεν μπαίνει στο πρόγραμμα

Δεν έχει νόημα να εφαρμοστούν τα μέτρα αν το Ταμείο δεν πάρει αυτό που ζητάει για το χρέος, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεν έχει νόημα να εφαρμοστούν τα μέτρα αν το ΔΝΤ δεν πάρει αυτό που ζητάει για το χρέος και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μία μέρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Μιλώντας στον real fm, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως τα μέτρα πρόκειται να εφαρμοστούν την 1.1.19 και όλη αυτή η κριτική είναι άνευ νοήματος. Όπως είπε, «η προσπάθεια είναι στις 22 του μήνα να υπάρξει συνολική συμφωνία ώστε στη χώρα να εμπεδωθεί οικονομική σταθερότητα. Τα μέτρα παίρνονται διότι το ΔΝΤ είχε απαιτήσεις και οι Γερμανοί έδωσαν στο Ταμείο δικαίωμα βέτο». Στο σημείο αυτό, τόνισε πως «δεν έχει νόημα να εφαρμοστούν αν το ΔΝΤ δεν πάρει αυτό που ζητάει για το χρέος και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Αν δεν παρθούν τα μεσοπρόθεσμα δεν θα συμμετέχει». Και εκτίμησε ότι «η παρέμβαση Τραμπ θα είναι σε μια θετική κατεύθυνση».
 
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ανέφερε πως «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να επιλυθούν οι οποιες διαφορές» και τόνισε πως «κανείς δεν θέλει νέες κωλυσιεργίες». Αναφερθείς δε στο χρονοδιάγραμμα είπε ότι «ευελπιστούμε μέσα στις επόμενες μέρες να έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες για τα κείμενα, να κατατεθούν τα κείμενα στη Βουλή, να ακολουθήσει συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια».
 
Εξαπολύοντας τέλος επίθεση προς τη ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι  «μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση πετύχαμε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Στις διαπραγματευτικές προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχε επιτευχθεί μια τέτοια υποχώρηση εκ μέρους των θεσμών. Διαψεύστηκε η καταστροφολογική της προφητεία για άλλη μια φορά», τόνισε.