Skip to main content

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει αντιπαράθεση με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Χθες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το χρέος.

Δεν υπάρχει αντιπαράθεση, ούτε με γερμανικό ΥΠΟΙΚ, ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση ως προς τον οδικό χάρτη της συμφωνίας της Μάλτας, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «τα επόμενα βήματα είναι σαφώς συμφωνημένα και σε αυτά συμφωνούν όλες οι πλευρές».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το χρέος (δείτε αναλυτικότερα εδώ), με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν αργότερα ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας δεν αμφισβητείται από κανέναν (δείτε εδώ).

«Στο Eurogroup της 24ης Μαίου του 2016, είχε επισημανθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Αυτό, εκτός από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, είναι προϋπόθεση και για το ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ, του οποίου τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί και η ελληνική κυβέρνηση, έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους, τα εξής:

Εάν δεν υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος που πρόκειται να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το ΔΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε θετικά αποτελέσματα για την μελέτη της βιωσιμότητας του χρέους και γνωρίζετε, ότι προϋπόθεση για το ΔΣ του Ταμείου ώστε να εγκρίνει τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Επομένως, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία σε σχέση με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν με όλους τους εμπλεκομένους» υπογράμμισε.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ο προσδιορισμός των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία αποτελούν, όπως είπε, αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Στα προαπαιτούμενα αυτά θα εμπεριέχονται τα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία θα ψηφιστούν. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος και θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία.