Skip to main content

Τζανακόπουλος για Ρώσους: Δεν αποδεχόμαστε παραβίαση διεθνούς δικαίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, ωστόσο δεν θα δεχθεί συμπεριφορές που δε δείχνουν σεβασμό

«Η Ελλάδα -και το έχει αποδείξει- στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Από εκεί και πέρα όλα τα κράτη οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο αλλά και εμάς, την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχετικά με την υπόθεση απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο αυτό και όποτε έχει χρειαστεί έχουν ληφθεί μέτρα και αυτό έχει γίνει και αυτή τη φορά», ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος». «Η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και για αυτό θα ληφθούν όλα τα μέτρα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης, τόνισε πως είναι «πρώτο και κύριο θέμα» στην ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και στην αυριανή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επανέλαβε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε συσχέτιση ή συζήτηση περί ανταλλαγής των δύο με τους οκτώ και κάλεσε την Τουρκία «να καταλάβει πως πρέπει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο». Ανέφερε επιπλέον πως η συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν, την Πέμπτη, έρχεται μετά από μία περίοδο κλιμάκωσης της τουρκικής ρητορικής. «Το ζήτημα είναι να ξαναβρούμε διαύλους επικοινωνίας», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την παρουσία της βουλευτού της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του κ. Ερντογάν, τη χαρακτήρισε «επιζήμια και προβληματική προσωπική πρωτοβουλία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή με 180 βουλευτές, απάντησε πως είναι πρόταση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και επανέλαβε πως το ζήτημα θα εξεταστεί από την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα.

Σχετικά με το αν είχε προηγηθεί συνεννόηση για την αναστολής αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά, είπε «όχι απλώς είχαμε ενημερώσει, αλλά ήταν ο κ. Γιούνκερ συμφωνούσε με την πρόταση του Πρωθυπουργού». «Ήταν κοινή απόφαση κυβέρνησης – Κομισιόν», συμπλήρωσε.

Για το ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις, τόνισε πως «αναλόγως με τη δημοσιονομική πορεία και στη βάση των στοιχείων στο τέλος του έτους θα μπορέσουμε να λάβουμε πάντα σε συνεννόηση τις απαραίτητες αποφάσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εκλογές, επέμεινε πως «δεν έχουμε καμία διάθεση να παίξουμε» και υπογράμμισε ότι «σκοπός του Πρωθυπουργού είναι να εξαντληθεί η τετραετία».