Skip to main content

Τζιτζικώστας για Αμφίπολη: Τα χρήματα του ΕΣΠΑ παραμένουν δεσμευμένα

Μετά την απόρριψη της πρότασης του υπουργείου για τα έργα 1,5 εκ. από την ΠΚΜ, ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε πως θα γίνουν οι διορθώσεις

Το διορθωμένο τεχνικό δελτίο του υπουργείου Πολιτισμού θα περιμένει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να εντάξει το έργο της αναστήλωσης, στερέωσης και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης, με τα χρήματα (1,5 εκ. ευρώ) του ΕΣΠΑ να παραμένουν δεσμευμένα γι’ αυτό το σκοπό.

Αυτό διαβεβαίωσε από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην απόρριψη της πρότασης του υπουργείου για ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «η δέσμευσή μου για την ένταξη του έργου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ ισχύει στο ακέραιο. Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και πού θα τα κατευθύνει. Όμως το υπουργείο Πολιτισμού είναι υπεύθυνο για το τεχνικό δελτίο του έργου και το τεχνικό δελτίο που κατέθεσε είχε σημαντικά κενά και παραλείψεις και ως οφείλαμε το επιστρέψαμε με τη σημείωση να γίνουν άμεσα οι διορθώσεις. Μόλις αυτές γίνουν και επανυποβληθεί το τεχνικό δελτίο το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Τα κονδύλια που δεσμεύσαμε παραμένουν. Αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι ο χρόνος υλοποίησης του έργου που καθυστερεί με απόλυτη ευθύνη του υπουργείου. Ξεκαθαρίζω ότι τα χρήματα θα παραμείνουν για την Αμφίπολη».

Μέσω Interreg

Την ίδια ώρα, αρχίζει το δεύτερο έργο που είχε δεσμευτεί ο περιφερειάρχης για την Αμφίπολη, η υλοποίηση του έργου προβολής και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης, με την τελική αποδοχή του προγράμματος «Borderless Culture», του Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας, που προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 1,5 εκ. ευρώ (το 1 εκ. ευρώ αφορά στην Αμφίπολη) για το συγκεκριμένο μνημείο, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και τη χρήση drones!

Το έργο «Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας – Ελλάδας σε έναν βιώσιμη θεματικό τουριστικό προορισμό», πήρε και την τελική έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. «Κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η προώθηση της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας - Βουλγαρίας, μέσω της ανάδειξης, προβολής και τουριστικής αξιοποίησης μιας περιοχής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: του Λόφου (ή Τύμβου) Καστά στην Αμφίπολη, με τα παγκοσμίου φήμης και εμβέλειας πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα», αναφέρεται στη σχετική εισήγηση.

Σύμφωνα με την πρόταση των παρεμβάσεων, «ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η περιοχή θα αναδείξει τον πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις μεγαλύτερες (σε χρόνο) διαμονές τουριστών και τις υψηλότερες κατά κεφαλή δαπάνες. Μακροπρόθεσμος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μέσω της βελτίωσης του τουριστικού της προϊόντος και της ενίσχυσης του προφίλ της ως πολιτιστικού τουριστικού προορισμού, μέσα από μια συνεχή προώθηση της ιστορικής, πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς. Το προτεινόμενο έργο διατηρεί την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών, αρχιτεκτονικών, οικονομικών και κοινωνικό-πολιτισμικών πτυχών της τουριστικής ανάπτυξης στη διασυνοριακή περιοχή, προκειμένου να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία».

Οι εταίροι του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), το Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμος Αμφίπολης, το Πανεπιστήμιο και ο Δήμος του Μπλαγκόεβγκραντ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Τα 136.000 ευρώ που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διατεθούν για τις εξής δράσεις, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων:

-Λεπτομερής αποτύπωση, χαρτογράφηση και φωτογράφηση (με τη χρήση drones) της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης και των πολιτισμικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που περιλαμβάνει.
-Καταγραφή του ανασκαφικού έργου που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή και των ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και αναπαραγωγή πολυτελούς δίγλωσσης έκδοσης (Ελληνικά - Αγγλικά) με τα ανασκαφικά αποτελέσματα. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και αναπαραγωγή ενημερωτικών δίγλωσσων φυλλαδίων (Ελληνικά - Αγγλικά) για τους επισκέπτες - Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης / Μελέτης για τη βέλτιστη προβολή και τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο το μνημείο της Αμφίπολης, με απώτερο σκοπό την ώθηση και την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας, συνδέοντας μεταξύ τους -μέσω ιστορικών διαδρομών όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της.

Το έργο συνολικά θα έχει διάρκεια υλοποίησης δυο χρόνια.