Skip to main content

Τζιτζικώστας: Καμία συμφωνία για Σκόπια χωρίς αλλαγές στο Σύνταγμα

Ο περιφερειάρχης ζήτησε όταν και εάν έρθει η λύση για την ονομασία των Σκοπίων, η συμφωνία στην Ελληνική Βουλή να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία

Νέο μήνυμα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έστειλε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως η όποια λύση θα πρέπει να εγκριθεί στη Βουλή από αυξημένη πλειοψηφία.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «η κυβέρνηση πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό της ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, εάν δεν έχει προηγηθεί η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής μας χώρας».

Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη αλλαγή «θα βάλει ένα οριστικό τέλος στις αλυτρωτικές επιδιώξεις και την προπαγάνδα των Σκοπίων».

Κάλεσε «το επόμενο διάστημα να προκύψει επιτέλους μια ολοκληρωμένη και ενιαία θέση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα».

«Η όποια λύση έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά την άποψή μου, δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να σταθεί είτε σήμερα, είτε στο μέλλον με πλειοψηφία 155-157 βουλευτών. Γι' αυτό και ζητώ, όταν και εάν έρθει αυτή η λύση, η συμφωνία στην Ελληνική Βουλή να έρθει με αυξημένη πλειοψηφία και να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια λύση που θα μπορεί να σταθεί σήμερα και στο μέλλον», υπογράμμμισε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου υπενθύμισε ότι «το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ έχει πάρει ομόφωνη απόφαση, οποιαδήποτε συμφωνία περί του ονόματος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του».

«Όχι γιατί είμαστε ακραίοι και εθνικιστές, όπως θέλουν να λένε κάποιοι, αλλά διότι η πείρα, η προϊστορία αλλά και όλη διαπραγμάτευση, όπως γίνεται, και οι δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν, μας δικαιώνουν στο ότι το όνομα είναι το όχημα, μέσω του οποίου εκπέμπεται, εκδηλώνεται, ξεδιπλώνεται ο αλυτρωτισμός. Θέλουμε τα Σκόπια να είναι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε να συμβιώνουμε με τους γείτονές μας ειρηνικά -προς Θεού- αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να κλέψουν ιστορία, πολιτισμό, ονόματα που δεν τους ανήκουν», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «όσο υπάρχει στο Σύνταγμα των Σκοπίων ο αλυτρωτισμός, δεν μπορεί να υπάρξει λύση».