Skip to main content

Μήνυμα Τζιτζικώστα σε Μπουτάρη για τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες

Μήνυμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας προς το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που διεκδικεί τη μητροπολιτικότητα στο νομό.

Ξεκάθαρος ότι τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες στη Θεσσαλονίκη τις ασκεί και θα συνεχίσει να τις ασκεί η Αντιπεριφέρεια κι ας προσπαθούν κάποιοι με πολιτικές πιέσεις να τις πάρουν, ήταν στη σημερινή τοποθέτησή του στην ειδική συνεδρίαση για την εκλογή των νέων μελών της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε μήνυμα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος διεκδικεί για λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες, λέγοντας ότι ακόμη και το υπουργείο Εσωτερικών στην πρότασή του για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» διατηρεί τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης είπε χαρακτηριστικά: «Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν είναι ανώτερο της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης», ενώ τόνισε ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του σώματος προκειμένου να έχει λόγο και σε πολιτικά θέματα της περιοχής.

Το μήνυμα Τζιτζικώστα «προς όλους εκείνους που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν μέσα από την πολιτική πίεση που ασκούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας της μητροπολιτικότητας στη χώρα μας», όπως είπε, είναι: «Η μητροπολιτικότητα ορίστηκε με την εισαγωγή του νόμου του 'Καλλικράτη' το 2010 και άρχισε να εφαρμόζεται το 2011. Ορίζει ξεκάθαρα ότι στην Αττική τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες ασκεί η Περιφέρεια Αττικής στο σύνολό της και στη Θεσσαλονίκη η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Με τη μόνη διαφορά ότι δεν προχώρησαν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, που θα έδιναν αποφασιστικό ρόλο και ευθύνη στους δυο αυτούς φορείς. Αποτέλεσμα είναι, ακόμη και σήμερα, η Πολιτεία να συζητά τα αυτονόητα και να προσπαθεί κεντρικά να αντιμετωπίσει μητροπολιτικά προβλήματα, όπως οι συγκοινωνίες, τα οποία θα έπρεπε να λύνονται από τις Περιφέρειες».

«Η Πολιτεία ζύγισε τα θετικά και αρνητικά της μεταφοράς της αρμοδιότητας της μητροπολιτικότητας στους Δήμους, όπως κάποιοι ζητούν, και αποφάσισε να διατηρήσει την αρμοδιότητα η Περιφέρεια Αττικής και η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Πρέπει τώρα να κάνετε τα αναγκαία βήματα για τη μετάβαση στις απαιτήσεις του μητροπολιτικού ρόλου του σώματος και πέρα από τα υπηρεσιακά ζητήματα, πρέπει να αντιμετωπίσετε και τα πολιτικά θέματα της περιοχής μας. Κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ανώτερο της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Και με αυτή τη λογική πρέπει να κινηθείτε και τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Η νέα Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης θα έχει και ρόλο και λόγο στα τεκταινόμενα της Θεσσαλονίκης, ακόμη πιο ισχυρό από το παρελθόν. Επέλεξα να τα πω αυτά επειδή υπηρέτησα το θεσμό, καθώς ήμουν ο πρώτος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, όταν άρχισε να εφαρμόζεται η μητροπολιτικότητα στην Ελλάδα. Η μητροπολιτικότητα πρέπει να ασκείται από τις Περιφέρειες κι όχι από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Με την ενίσχυση του ρόλου της Μητροπολιτικής Επιτροπής και τη συνέχιση της άσκησης των μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων από την Αντιπεριφέρεια συμφώνησαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικά, η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε ότι «πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής και να μπούμε πια στην ουσία των προβλημάτων των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Είναι ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας να ενισχύσει αυτό το ρόλο, καθώς και η αντιπολίτευση είναι υπέρ της άσκησης μητροπολιτικών δραστηριοτήτων από την Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Θα είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη και θα συμβάλει ώστε να σταματήσουν οι διεκδικήσεις των άλλων για να πάρουν ένα ρόλο που δεν τους ανήκει».

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές για τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ (αλφαβητικά):

Συνδυασμός πλειοψηφίας «Αλληλεγγύη»:

-Γεώργιος Ασπασίδης – 28 ψήφοι

-Ηλίας Ζάχαρης – 29 ψήφοι

-Χριστίνα Κελεσίδου – 30 ψήφοι

-Κωνσταντίνος Κούης – 33 ψήφοι

-Ιωάννης Παγώνης – 32 ψήφοι

-Χρήστος Τερζανίδης – 32 ψήφοι

-Μιχαήλ Τζόλλας - 32 ψήφοι

-Ελένη Φύκα – 30 ψήφοι

-Μιχαήλ Χριστόπουλος – 33 ψήφοι

Συνδυασμοί μειοψηφίας:

-Βασίλειος Γάκης – 26 ψήφοι

-Θεόδωρος Ιγνατιάδης – 22 ψήφοι

-Παντελεήμων Καζαντζίδης – 26 ψήφοι

-Χρυσούλα Παλιαδέλη-Σαατσόγλου – 22 ψήφοι

-Φωτεινή-Νιόβη Παυλίδου – 24 ψήφοι

-Δέσποινα Χαραλαμπίδου – 24 ψήφοι
 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ (αλφαβητικά):

Συνδυασμός πλειοψηφίας «Αλληλεγγύη» (αλφαβητικά):

-Ευστάθιος Αβραμίδης – 25 ψήφοι

-Χαράλαμπος Αηδονόπουλος – 26 ψήφοι

-Βασίλειος Ανατολίτης – 26 ψήφοι

-Αντώνιος Γυφτόπουλος – 32 ψήφοι

-Χρήστος Μήττας – 25 ψήφοι

-Σωτήριος Μπάτος – 25 ψήφοι

-Κωνσταντίνος Πάλλας – 30 ψήφοι

-Ιωάννα Τζάκη – 31 ψήφοι

-Γεώργιος Τσαλώνης – 29 ψήφοι

Συνδυασμοί μειοψηφίας (αλφαβητικά):

-Δαμιανός Ανδρέου – 23 ψήφοι

-Γεώργιος Θεοδωρόπουλος – 24 ψήφοι

-Ιωάννης Ιωαννίδης – 22 ψήφοι

-Γεώργιος Καγιάς – 25 ψήφοι

-Καλλιόπη Καλαϊτζή – 22 ψήφοι

-Βασίλειος Ρέβας – 22 ψήφοι